Készült: 2020.02.24.20:26:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 118. felszólalás
Felszólaló Farkas Flórián (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Néhány elhangzott gondolatra szeretnék reagálni. Annak örülök, hogy államtitkár úr tisztázta azt a kérdést, ami rémhírként terjedt az országban, miszerint alkotmányos aggálya van. Én köszönöm ezt az egyértelmű reagálását az államtitkár úrnak. Azt szeretném kérni felelős politikusainktól, ne tegyünk ilyet, hogy a kisebbségeket azzal riogatjuk, hogy nem lehet 2006-ban választást tartani. Ezt az államtitkár úr, azt gondolom, egyértelműen világossá tette.

Ami az elektori rendszert illeti: államtitkár úr, nyitottak vagyunk ebben a kérdésben, egyeztessünk, van erre javaslatunk. A nyár folyamán a Lungo Drom kabinet szakértők bevonásával elkészített egy kodifikált törvényjavaslatot. Ez szakszerűen kitér arra, hogyan gondoljuk ezt technikailag megoldani, és feloldani azt az anomáliát, amiről Teleki László államtitkár úr is egyébként nagyon helyesen említést tett.

Ami a megyei szintet illeti: alapvetően az a probléma, hogy a megyei szint viszonya nincs tisztázva az országos önkormányzattal, és nincs tisztázva a viszonya a helyi kisebbségi önkormányzattal. Nem tudjuk, hogy kitől veszi el az egyébként is zsenge funkcióval, jogosítvánnyal rendelkező eszközt, az országostól vagy az eszköz nélküli helyi kisebbségi önkormányzattól.

Végezetül egy félreértést szeretnék eloszlatni, amit államtitkár úr mondott, miszerint valamennyi kisebbségi önkormányzat, úgy tudja, támogatja a benyújtott törvénymódosító javaslatot. Nem tudom, két vagy három hete volt egy egyeztetésünk az országos kisebbségi önkormányzati elnökökkel, hat önkormányzati elnök volt jelen, és 4:2 arányban elutasították a regisztrációnak, a névjegyzék érvényesítésének mindenféle formáját.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai