Készült: 2021.06.23.13:22:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

206. ülésnap, 31. felszólalás
Felszólaló Kövér László (Fidesz)
Felszólalás oka önálló indítvány elutasítva
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:57

Felszólalások:  <<  31  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Ismételten köszöntöm vendégeinket.

Bejelentem, hogy a szavazatszámláló bizottság befejezte munkáját, és megállapította, hogy a szavazás érvényességét befolyásoló esemény nem történt. A titkos szavazásban 175 képviselő vett részt.

Az urnában megtalálható szavazólapok száma alapján 175 képviselő adta le szavazatát. Ezek megoszlása a következő: érvénytelen szavazat nem volt, az érvényes szavazatok száma 175. Az érvényes szavazatok számbavétele alapján dr. Áder János személyére 131 képviselő, dr. Majtényi László személyére pedig 44 képviselő adta le szavazatát.

Tisztelt Országgyűlés! Az Alaptörvény 11. cikk (3) bekezdése kimondja, hogy az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők kétharmadának, azaz 133 képviselőnek a szavazatát megkapta. Erre figyelemmel a jegyzők megállapították, hogy a titkos szavazás érvényes, de eredménytelen volt.

Az Alaptörvény 11. cikk (4) bekezdésének megfelelően második szavazást kell tartani, amely alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki ‑ tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára ‑ a legtöbb érvényes szavazatot kapja. A második szavazást új jelölés nem előzi meg.

Emlékeztetem önöket, hogy a titkos szavazás szabályai változatlanok. A szavazási idő alatt az ülésterem Duna-parti folyosóján csak képviselő, illetve a szavazásban közreműködő munkacsoport tagjai tartózkodhatnak.

Bejelentem, hogy a szavazatok leadására 40 perc áll rendelkezésre, tehát erre 12 óra 28 percig van lehetőség.

Tisztelt Országgyűlés! Most a titkos szavazás és az értékelés időtartamára ismét 1 óra 20 perces szünetet rendelek el.

(Szünet: 11.48 ‑ 13.15

Elnök: Kövér László

Jegyzők: Móring József Attila és Szávay István)

Felszólalások:  <<  31  >>    Ülésnap adatai