Készült: 2021.06.23.09:41:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 206. felszólalás
Felszólaló Hajdu László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:56


Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HAJDU LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Folytatom a Mester László képviselőtársam által elmondottakat. A Budapest főváros és kerületei közötti forrásmegosztásról szóló törvényt 2003-ban CXIV. számon már törvénybe iktattuk, tehát azóta van törvény erre a forrásmegosztásra, addig egyébként politikai alkuban születtek ezek az elosztások, nem volt törvényi szabályozása.

Ez azért kényes dolog, mert ez a törvény most körülbelül mintegy 170 milliárd forint elosztását jelenti a főváros és a kerületek között, és ennek a pénznek az alapja a budapesti vállalkozásoktól befolyó iparűzési adó, illetve az idegenforgalmi adó. Ezeknek az újraosztása: ezt a főváros gyűjti be, ő szedi be ezeket az adókat, majd pedig egyfajta szisztéma alapján, minden évben politikai alkuval, merthogy korábban nem volt törvényi szabályozása, próbáljuk elosztani.

Tekintve, hogy minden évben más-más szisztéma működött, ezért a 2003-ban elfogadott törvényi szabályozás nem egy kialakult és konszenzusra épülő gyakorlatot rögzített, ezért a parlamentnek, mondjuk, egy kényszertörvényt kellett elfogadnia, hogy a törvényi szabályozás mégis meglegyen ilyen hatalmas összegnél. Ezért a módosító indítvány, ez az önkormányzati bizottság által beadott módosító indítvány arra irányul - és folytatnám itt az előttem szóló gondolatait -, hogy a 2003. évi CXIV. törvény elmúlt kétévi gyakorlatában fellelhető további anomáliákat szeretnénk kigyomlálni. És ebben az ügyben jutottunk el odáig, hogy Budapest főváros és a kerületek döntő többsége e módosítást illetően megegyezett. Egy négypárti megállapodásunk is megtámasztja ezt a mai törvénymódosítást, amely alapján azt szeretnénk elérni, hogy 19-én ez a törvény elfogadásra kerüljön, hiszen akkor van igazán hatékonysága ennek a törvénynek, mert ebben az esetben a jövő évi forrásmegosztás már az új törvényi szabályozás szerint tud megtörténni.

Ez azt igényli, hogy ehhez a törvényhez módosító indítvány beadására ne kerüljön sor, hiszen ebben az esetben - a Házszabály ismeretében - a 19-ei elfogadásának nincsen realitása. Ebben az esetben áthúzódik a februári vagy a márciusi törvényhozási időszakra, és így a 2006-os forrásmegosztás még a régi szisztéma szerint történik, aminek sok olyan negatív dolgát ismerjük, amit szeretnénk ezzel a törvénymódosítással kiküszöbölni.

Összességében a módosítás lényegét 9 pontban fogalmaztuk meg, amely arra irányul, hogy a fő viszonyítási alap mind a fővárosnál, mind pedig a kerületeknél az állami normatíva. Ennek a felosztandó, közel 170 milliárd forintnak a kétharmada - viszonyításként - állami normatíva, az egyes kerületeknél ismert feladatra. Tehát elsősorban feladatra irányuló finanszírozásról van szó, és ezt szeretné ez a törvénymódosításunk biztosítani, hogy feladatra irányuló finanszírozás legyen. Körülbelül egyharmadában van most is benne egy olyan kompromisszum, amely kiküszöböli a belső kerületek sajátosságait és a külső kerületek sajátosságait, illetve azt, hogy a külső-belső kerületek mellett van egy Fővárosi Önkormányzat is, annak a speciális részeit is, ezért bevezette az állandó lakosszámra vetített viszonyszámot, illetve a lakósűrűség viszonyszámot is.

Összességében azonban ez a konszenzus azért volt megteremthető, úgy gondolom, mert az önkormányzatoknak mindig is a feladathoz finanszírozott forrás volt az igénye. Hiszen a vita abból adódott, hogy eltérő önkormányzati sajátosságok vannak, eltérő feladatokkal, ugyanakkor a korábbi megállapodásnak, az évente átalakított, évi alkukban kialakított rendszernek sok esetben nem volt, csak távolról köze az önkormányzatok feladataihoz, ellátandó közszolgálataihoz. Most viszont az állam által egyébként már kitaposott, jól ismert és elfogadott normatíva adja meg mintegy kétharmadának a viszonyítását, és ez a konszenzus megteremtésének a lehetőségét adta meg.

Összességében azt szeretnénk remélni, hogy módosító indítvány nélkül ez a törvénymódosítás, amelyet az önkormányzati bizottság adott be, elfogadásra kerül. Ez lenne érdeke Budapest fővárosnak és 23 kerületének is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai