Készült: 2021.06.21.02:02:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 2. felszólalás
Felszólaló Pettkó András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Mint ismeretes, a kormány panelprogramjának keretében az önkormányzatok pályázhatnak, és nyerhetnének állami támogatást, ha maguk is pályázat útján működtetett támogatási rendszert hoznak létre. De biztos, hogy ezzel nyernének az önkormányzatok és a panelházakban lakók?

Egyre több, ezzel a kérdéssel foglalkozó szakértő, szövetkezet és a panelházakban lakó emberek állítják azt, hogy nem. Ez is csak egy jól hangzó, de jelenlegi formájában nem megvalósítható kormányígéret. Az ország 4 millió lakásának 14 százaléka panel vagy más, iparosított technológiával készült épület. A főváros esetében még rosszabb ez az arány. Itt a házak 25 százaléka készült panelból. Az országban összesen kétmillióan élnek ilyen épületben. A nemritkán 30-40 éves, sokemeletes házak állapota leromlott, felújításra szorul; rossz a szigetelésük, öregek a nyílászárók, a rezsiköltségek jóval magasabbak, mint az új építésű házak esetében, holott a panelházakban általában alacsonyabb jövedelmű emberek élnek.

Tisztelt Ház! Valószínűleg akik hisznek ebben a programban, nem tudják vagy nem akarják tudni, hogy a panellakásokban élőknek és az önkormányzatoknak milyen nagy terhet jelent a költségek egyharmad-egyharmados önrésze. Az általában alacsony keresetű családok és a kis nyugdíjból élők nem tudnak közel félmillió forintos önerőt biztosítani otthonuk felújításához. Az önkormányzatoknak biztosított hitellehetőség pedig tovább terheli az MSZP-SZDSZ-kormány elhibázott politikája következtében már így is az eladósodással küszködő önkormányzatokat. Jelenleg 550 ezer lakás szorulna felújításra, de a legtöbb lakó nem tudja kifizetni az önrészt. Mára az elmaradt felújítások összege 2000 milliárd forint.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan mennyiben is kerül egy-egy panellakás rekonstrukciója. Egyesek a ház energiatakarékos korszerűsítésének rekonstrukciója alatt a nyílászárók hőszigetelését, a fűtési rendszer modernizálását, esetleg a külső homlokzati felújítást értik, míg mások azt mondják: az épületgépészeti alrendszer egészét, a szennyvízvezetékeket, az elektromos hálózatot, valamint a tetőszerkezetet is fel kellene újítani együttesen ahhoz, hogy a XXI. század követelményeinek megfeleljenek az épületek.

A leggazdaságosabb megoldás az volna, ha a lakókörnyezetek együtt születnének újjá, vagyis a lakótelepeket egységként kezelnék. Ugyanis költhetnek egy házra, amíg azonban a lakótelep másik 40 háza folyamatosan pusztul tovább, igazi értéknövekedés nem lesz. Olyan megoldást kellene találni, ami biztosítja a házak, a lakások, a lakótelepek felértékelődését is. A panelállomány - jelenlegi állapota miatt - időzített bomba. A villanyvezetékek a hatályos érintésvédelmi előírásoknak nem felelnek meg. A lapos tetők sok helyütt beáznak. Akik tehetik, elmenekülnek jó messzire a lakótelepektől. Akiknek más választásuk nincs, szenvednek a folyamatosan felmerülő, javításra szoruló problémák és a kiemelkedően magas rezsiköltségek miatt.

A Magyar Demokrata Fórum véleménye az, hogy a kormány által elindított kampányprogram nem jelent megoldást a probléma kezelésére, hiszen központi elemét csak kedvezményes kamatozású hitel jelenti. Ezért az állam nem vállalja át a teljes kamatterhet, ami így is a hitelt igénybe vevő önkormányzatok, illetve közvetve a felújítást kezdeményező lakók további eladósodásához fog vezetni. Az intézkedéscsomag nem jelent megoldást az igen rossz állapotú, nem panelból készült, hagyományos építésű lakóházak felújítása tekintetében sem.

Számításaink szerint a panelrehabilitáció jelenlegi ütemezésében akár évszázadokig is elhúzódhat, holott az idő sürget. A számadatok tükrében megkérdőjelezendő a Gyurcsány-kormány által kiemelkedő jelentőséggel hangoztatott panelprogram végrehajtásának hatékonysága, illetve szándékának komolysága.

Tisztelt Képviselőtársaim! Meg kell keresni azokat a módozatokat, konstrukciókat, melyekkel fel lehet gyorsítani a közel 770 ezer panellakás felújítását. Az újpesti “szellemtelepenö vagy a palotai Csobogós utcai lakótelepen élők - csakúgy, mint az ország valamennyi panellakója - azonnali megoldásokat várnak, mert amíg a kormány szerint dübörög a gazdaság, a lakótelepen élőkre lassan ráomlik a panel.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai