Készült: 2020.07.07.22:02:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2009.11.02.), 168. felszólalás
Felszólaló Vígh Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 elején tette közzé a "Nem mondunk le senkiről" elnevezésű zászlóshajóprogramot. A program elsődleges célterülete az ország lakosságának 10 százalékát lefedő, társadalmi, gazdasági, infrastrukturális szempontból elmaradott, úgynevezett leghátrányosabb helyzetű 33 kistérség, valamint a 15 százalékát lefedő 47 kistérség.

Az Európai Unió fontosnak tartja az elmaradott kistérségek felzárkóztatását a fejlettebbekhez, éppen ezért erre a programra 97 milliárd forintot különített el. Az érintett települések polgármesterei örülhetnének ennek a jó hírnek, ha nem játszanának velük macska-egér harcot a lebonyolító szervezetek. Biharugra polgármestereként részese vagyok a sarkadi kistérségben folyó előkészítő munkának. A kistérségi tervezőmunka a kihirdetéstől számítva egy évvel később kezdődött el az önök tehetetlensége miatt.

A tervezőmunka során szembesültünk azzal a valósággal, miszerint a hangzatos ígéretekkel ellentétben a dedikált források kizárólagos, a leszakadó települések felzárkózását szolgáló szabad felhasználását biztosító forrásaival szemben egy meglehetősen kötött és több oldalról korlátozott hozzáférési lehetőséget tesz lehetővé. Az NFÜ minden település számára meghatározta a fejlesztési területeket, majd a kidolgozott projektek közül eldöntötte, mire van szükségünk.

A pályázatok három év elteltével kerültek kiírásra. Ennek a ténynek is örülhetnénk, ha a pályázatot lebonyolító szervezet példátlan módon menet közben nem változtatná a pályázati kiírást. A várhatóan sok pályázat miatt első alkalommal a bonyolító szervezet konzorciumi beadást írt elő, amikor ezzel elkészültünk, úgy döntött, mégis településenként kell beadnunk a pályázatot. Ezek a bizonytalanságok megnehezítik az önkormányzatok és munkatársaink munkáját.

Tisztelt Államtitkár Úr! A program elhúzódása, a források igénybevételének megnehezítése vélhetően kormányzati politikai megfontolás. Arra szeretnék választ kapni öntől, mikor indulnak el a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben a felzárkóztató programok és a beruházások. Komolyan gondolták-e a zászlóshajóprogramot, vagy csak üres szlogen marad ez is?

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai