Készült: 2020.07.05.07:15:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 232. felszólalás
Felszólaló Vígh Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:30


Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Örülök, hogy képviselőtársam szólt a negatív demográfiai problémákról. A mai költségvetési vitában én is a családtámogatásokról szeretnék néhány gondolatot elmondani. Ma, amikor ismertek a negatív demográfiai adatok, a gyermekáldás alacsony száma, azt gondolom, hogy komplex, alaposan átgondolt, ösztönző családtámogatási rendszerre van szükség. Ehelyett mit tesznek önök? Elvesznek a gyermekektől, elvesznek a gyermekeket nevelő családoktól.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői időszerűnek és szükségesnek gondoljuk az 1967-ben bevezetett gyes vagy a '81-től igénybe vehető gyed és a '93-tól működő gyet komplex felülvizsgálatát és reformját, ugyanakkor elhibázott lépésnek tartjuk az ellátás időtartamának csökkentését most, amikor a rendszerből kikerülő édesanyáknak reményük sincs az elhelyezkedésre. Abban az esetben, ha a polgári kormány felhatalmazást kap, vissza fogjuk állítani az eredeti időpontokat.

Képviselőtársaim! Önök módosították a terhességi, gyermekágyi segély igénybevételének lehetőségét. Megváltoztatták a családi pótlék szabályait. 2009. július 1-jétől megszüntették a gyermekes családok lakásvásárlási támogatását, az úgynevezett szocpolt. A tegnapi felszólalások során talán a legnagyobb vihart a gyermekétkeztetési díj egyharmadára való csökkentése váltotta ki. A 2009. évi 65 milliárd helyett 2010-ben mindössze 22 milliárdot irányzott elő a költségvetés, azaz 17 milliárd forint megtakarítást terveznek a gyermekétkeztetésen, ami minősíthetetlen. Lamperth Mónika képviselőtársam azt mondta, hogy kompenzálják ezt a tervezetet, de azt gondolom, ha ez már megfogalmazódott az önök fejében, ez minősíthetetlen. De ez nem véletlenül került be a költségvetésbe, ezt továbbgondolták, hiszen ezzel szemben a saját bevételek növelését tervezik a költségvetésben. A gyermekvédelmi törvény módosításával számolnak, amely szerint a közétkeztetésben a térítési díjba a nyersanyagköltség mellett január 1-jétől a rezsiköltség is felszámolható. A költségeket tehát ismét a szülőkre hárítják, képviselőtársaim.

A 2010-es költségvetésnek nem örülnek a nyugdíjasok sem: a 13. havi nyugdíj megszüntetésének, az indexálási szabályok változásának, a nyugdíjkorrekciós intézkedések elhalasztásának, ami így 2009-ről 2010-re tolódik. Nem örülnek a nyugdíjkorhatár emelésének sem. A parlamentben elfogadtuk a 25 éves nyugdíjstratégiát, erre ugyan szükség van, de azokat a problémákat, amelyek ma jelentkeznek, nem tolhatjuk ki 25 évvel későbbre. Időszerű lenne az egyéni nyugdíjszámla bevezetése, mint azt teszik más, kulturált európai országokban, és végre törvényt kellene alkotni a nyugdíjak kifizetéséről, nem pedig bizonytalanságban tartani a járulékfizetőket, hogy lesz-e vagy sem nyugdíj, de a legjobb, ha gondoskodnak magukról.

Képviselőtársaim! Az 1990-es évektől vagyunk tanúi a súlyos foglalkoztatási válságnak. A fordulat évében másfél millió ember veszítette el az állását hazánkban. Ezt a problémát azóta sem tudták kezelni. Ma az aktív férfiaknak mindössze 56 százaléka, míg a nőknek alig 50 százaléka dolgozik, illetve járulékfizető, messze alatta az európai uniós átlagnak. Az okokat nagyon hosszú lenne fejtegetni, egy példát azonban szeretnék elmondani. A termelő-feldolgozó üzemek helyén ma bevásárlóközpontokat látunk. Sikerült rövid idő alatt fogyasztói társadalmat nevelni az emberekből. Az európai egységes piacon az érdekérvényesítésünk egyenlő volt a nullával a korábbi esztendőkben. Nem lehet perspektíva, hogy Magyarország az Európai Unió logisztikai központja legyen.

Képviselőtársaim! Mint ahogy minden területet, a foglalkoztatás teljes egészét is újra kellene gondolni. Azt gondolják, megoldás az, ha három hónapig sok esetben látszatmunkát végeztetünk az emberekkel? A közmunkaprogramban részt vevők alig egyharmada szakképzett, rendelkezik valamilyen szakismerettel. Milyen minőségi munkát végez az, akinek nincs semmilyen képesítése? Az "Út a munkához" program igencsak feladja a leckét az önkormányzatoknak. Aki akar dolgozni, dolgozna egész esztendőben; aki nem, azzal nehéz dolgunk van, akár három hónapon keresztül.

Képviselőtársaim! Még egypár gondolatot szeretnék elmondani az önkormányzatokkal kapcsolatosan. Az államháztartási egyensúly megőrzése érdekében az önkormányzatoktól 120 milliárd forráscsökkentést tervez a kormány, ami komoly minőségromlást jelent a szolgáltatásokban, az emberek életében. Elhangzott már az előzőekben, hogy a települések több mint fele önhibáján kívül hátrányos helyzetű, és az is ismert, hogy a megyék, a megyei városok 428 milliárd forint kötvényt bocsátottak ki, tehát nem lehet azt mondani, hogy az önkormányzatok olyan nagyon jó helyzetben lennének, hogy meg lehessen azt engedni, hogy még 120 milliárd forintot elvegyenek tőlük 2010-ben.

Hol a határa, képviselőtársaim, a vidék-, a falurombolásnak? A legnagyobb vesztesei az idei költségvetésnek az önök által leghátrányosabb helyzetűnek minősített 33 kistérség, illetve az itt lévő települések. Alapvetően 10 százalékos normatívacsökkentéssel számolhatnak a 2010-es esztendőben. A regionális fejlesztési tanácsoktól 50 milliárd forint fejlesztési forrást vesznek el, ami szintén leginkább a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket érinti. Nem lesz út- és intézményi fejlesztés. Szó volt a délelőtti vitában arról, hogy az európai önerőt fogják biztosítani a települések számára. Önök tisztában vannak azzal, hogy ezt az EU-s önerőalapot rendkívül körülményes és nehéz igénybe venni, hiszen nagyon korlátozottak a lehetőségek. Tehát nem fogadható el, hogy 2010-ben hazai forrásokból nem lesznek fejlesztések.

Tovább folytatódik a kistelepülések teljes leépítése. Kezdődött az iskolabezárásokkal, a körjegyzőségek létrehozásával, több mint 700 körjegyzőség jött létre, és most csökkentik a normatívát a 2010-es esztendőben. Bezártak a posták, elvonják a fejlesztési támogatásokat, az infrastruktúra, a vasút felszámolásával számolunk. Tegnap a parlamentben szó volt a vasút 40 milliárdos elvonásáról is. Elfogadhatatlan, hogy mellékszárnyvonalakat kívánnak megszüntetni. Az iparűzési adót az APEH szedi be a 2010. esztendőben. Azt kérdezem én mint Biharugra polgármestere, hogy mi jöhet még, képviselőtársaim. További forráskivonások érintik a közoktatást, a szociális ellátásokat, a kulturális feladatokat, és szó volt a művészetoktatás megcsonkításáról is. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez európai uniós vívmány, és ezt a gyönyörű ágazatot, ami nagyon fontos lenne, sikerült tönkretenniük.

Képviselőtársaim! A hétfői parlamenti ülésen a vasútvonalak tervezett megszüntetése volt napirenden. Intézkedésük elhamarkodott, át nem gondolt, számításokat, elemzéseket nélkülöző, a vidéken élő emberek élet- és munkakörülményeit súlyosan sértő intézkedésnek vélem. Az elmúlt húsz esztendőben a MÁV vagyonában több ezer milliárd forint tűnt el, ez a tény nyilván hozzájárul a vasút jelenlegi állapotához. Mint ahogyan az is, hogy a nagy reformok úgy működnek, hogy a kormány értékesíti a vasút összes nyereséges üzletágát, és marad az állam nyakán a pénznyelő csődtömeg. A MÁV elnök-vezérigazgatójának évi 78 millió forintos fizetése nem más, mint titoktartási pénz, ennyibe kerül, hogy kellő szakértelemmel biztosítja és fedezi az állami vagyon gátlástalan lenyúlásának zavartalanságát.

Képviselőtársaim! Békés megyében 280 kilométernyi vonal bezárását tervezik, amely hét szárnyvonalat érint, a többi között a Gyomaendrőd-Körösnagyharsány közötti 86 kilométeres szakasz öt várost érint, Gyomaendrődöt, Dévaványát, Körösladányt, Szeghalmot, Vésztőt. És az nem zavarja önöket, hogy mi, akik ott élünk, a mellékszárnyvonal fejlesztésén dolgozunk. A határ menti együttműködés operatív program út, vasút, természetes vízfolyások helyreállítására biztosít támogatást. Ezek a programok biztosítanák az elmaradott határ menti régiókban élő lakosság életkörülményeinek javulását, új munkahelyek teremtését. Már készen kellene lennie annak a tervnek, amely a Gyomaendrőd-Nagyvárad határon átnyúló vasúti szakasz rekonstrukcióját tartalmazza, miközben önök a felszedésén fáradoznak.

A 2010-es költségvetés, képviselőtársaim, mindannyiunk számára veszteséget jelent, szomorú vagyok, hogy csak ennyi tellett önöktől. Az nem jutott eszükbe, hogy el kellene zárni azokat a csapokat, ahol a közpénzek indokolatlanul folynak el. Módosító javaslatainkkal szeretnénk jobbá tenni a 2010-es költségvetést, a gyakorlat azonban azt bizonyítja, hogy ezeket a javaslatokat önök mind, egytől egyig lesöprik.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai