Készült: 2020.07.12.22:13:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 108. felszólalás
Felszólaló Vígh Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy vitatkozhatnánk itt akár száz órát is, úgy látom, hogy a 2010-es költségvetésnek elsősorban az a problémája, hogy Bajnai Gordon kormánya egyéves időtartamra úgymond szerződött, tehát a nagy társadalmi ellátórendszerek, mint a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra vagy a nyugdíjrendszer reformjára ennek a kormánynak se ideje, se társadalmi felhatalmazása nincs. Magát ez a kormány szakértői kormánynak látja, illetve láttatja, miközben tudjuk azt, hogy a kormánytagok az MSZP befolyásos politikusai.

Képviselőtársaim, a Bajnai-kormány mozgásterét meghatározó tényezők: a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, így az IMF-fel, illetve az EU-val 2008-ban megkötött, 25 milliárdos megállapodás feltételeinek teljesítése. A 2010-es költségvetésben a kormány szófogadóan teljesíti a nemzetközi pénzpiaci hiénák elvárásait, mint a szociális kiadások kurtítása, illetve a vagyon, a fogyasztás fokozott adóztatása.

A kormányfő az MSZP júliusi kongresszusán három számot vésett kőbe: a 3,8 százalékos hiánycélt, az önkormányzatok 120 milliárdos elvonását - ami már nem is 120 milliárd, jóval több -, illetve a közösségi közlekedés támogatásának 40 milliárdos csökkentését. Az előttem szóló képviselő úr jelezte, hogy fejlesztésekre lesz pénz európai uniós támogatásból, azonban sajnálattal állapítjuk meg, hogy 50 milliárd forint hazai fejlesztésiforrás-csökkentésre számíthatunk, és elsősorban ez a fejlesztéscsökkentés - mint ahogy képviselő úr is említette - a leghátrányosabb helyzetű 33 kistérséget érinti. Tehát elfogadhatatlan, hogy út- és intézményi felújítások ne kerüljenek sorra a 2010-es évben.

Az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács véleménye szerint is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) különböző kockázatokat rejt ez a költségvetés. Úgyhogy, képviselőtársaim, ez nem fogadható el.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai