Készült: 2020.07.08.14:24:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

206. ülésnap (2009.04.28.), 126. felszólalás
Felszólaló Vígh Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Én nagyon fontosnak tartom a nyugdíjkorrekció kérdését. Van előttem egy kimutatás: nyugdíjkorrekciós lépések 2006 és 2010 között. Az előttünk álló törvény szerint a 2009-es nyugdíjkorrekció megszűnik, és ez 22 milliárd forintot jelent (Korózs Lajos: Nem szűnik meg.), tehát a 2009-es átkerül 2010-re, a 2010-es korrekció pedig elmarad. Nagyon sokakat érint ez a nyugdíjkorrekció. Erre azért volt szükség, mert akik bizonyos esztendőkben mentek nyugdíjba, rosszul jártak. Nem gondolom, hogy ezt a nyugdíjkorrekciót el szabad törölni.

A 13. havi nyugdíj eltörlése szintén nagyon fájdalmas. Most a második félévi nem lesz, és 2010-től egyáltalán nem lesz 13. havi nyugdíj. A kormány úgy gondolja, hogy ehelyett úgynevezett nyugdíjprémiumot vezet be. Örülök, hogy itt van államtitkár úr, mert ez a nyugdíjprémium az előzetes tájékoztatás szerint a nemzeti össztermékhez viszonyított összeg lenne. Erről tulajdonképpen nem nagyon tudunk semmit. De, tisztelt államtitkár úr, most a nemzeti össztermék mínuszban van. A pénzügykutatók szerint 6-8 százalék mínuszban lesz a GDP.

(16.10)

Tehát ilyenkor nem tudom, mi történik, amikor mínusz van. Vagy mínuszban is érvényesítik majd ezt a döntést? A nyugdíjprémiumot mínuszban is érvényesíti a kormány?

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az egész nyugdíjkorhatár-emelés és az előrehozott nyugdíj megszigorítása azt vetíti előre, hogy nem lesz majd érdemes előrehozott nyugdíjba menni. De ahogy már az előbb is említettem, azt látom nőtársaimon is, hogy bizony az egészségi állapotuk már 50-60 között megromlik. Remélem, hogy tudunk egy konszenzust kialakítani a kormánnyal abban, hogy ezt a 65 évet lecsökkentsük, én mindenképpen javaslom csökkenteni, mert azt gondolom, ez nem fog működni majd a gyakorlatban.
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai