Készült: 2020.07.05.21:28:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

201. ülésnap (2009.03.31.), 54. felszólalás
Felszólaló Vígh Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Most az adótörvények vitájának kellene folyni a forgatókönyv szerint. Az adótörvényeket visszavonták képviselőtársaim. Ezt a most előttünk lévő, társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt is vissza kellene vonniuk.

Képviselőtársnőm éppen kiment, de szeretném említeni, hogy biztos hallgat rádiót, televíziót, ugyanis az önök miniszterelnök-jelöltje nyilatkozott tegnap este, illetve a napokban, hogy a nyugdíjtörvények kapcsán a svájci indexálás megszüntetésére törekszik, és megszünteti a 13. havi nyugdíjat, úgyhogy most nem igazán tudom, miről beszélünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon szomorú tény az, hogy a nyugdíjtörvényeket nagyon gyakran változtatjuk, 2006-ban, 2007-ben, most napirenden van a nyugdíjrendszer módosítása. A legnagyobb problémám az, hogy a nyugdíjtörvények módosításával bizonyos csoportok mindig rosszul járnak, és abszolút igazságtalan a nyugdíjrendszer. Tehát azt gondolom, hogy alapvető változtatásra lenne szükség. Fölvetődött - mint ahogy más országokban is ez már működik - az önálló számlavezetés; nálunk ez szóba sem kerül. Állandóan csak toldozgatjuk-foldozgatjuk a nyugdíjrendszert, és mindig rosszul járunk.

Képviselőtársnőm említette, hogy aki 2009-ben megy nyugdíjba, már nem fogja kapni a szóban forgó 13. havi nyugdíjat. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. És rosszul járnak a mostani törvénymódosítással az 1954-1962-ben született nyugdíjba vonulók is.

Képviselőtársaim! A szóban forgó törvény változtatja az előrehozott nyugdíjba vonulók rendszerét. Azt nyilván tudják képviselőtársaim, hogy éppen a jelenlegi gazdaságpolitikai okok miatt a munkáltatók alig várják, hogy a dolgozók elérjék a szükséges kort, illetve szolgálati időt, és máris elbocsátják őket. A vállalkozók a csődhelyzet elől menekülnek a nyugdíjba. Köszönöm szépen, majd folytatom.
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai