Készült: 2021.08.02.10:07:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2010.09.13.),  33-36. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:55


Felszólalások:   29-32   33-36   37-40      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr.

Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Pálffy István frakcióvezető-helyettes úr, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójából: "Fogy a magyar" címmel. Frakcióvezető-helyettes úr, öné a szó.

PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! 9 999 900 - ennyien élünk ebben az országban. Átfordult tehát a népességszámláló - 10 millió alá csökkent Magyarország lakosságszáma. Ezt a kalkulációt egyébként a Népességtudományi Kutató Intézet is megerősítette. Nos, hát én még úgy tanultam valamikor, hogy 11 millió lakosa van Magyarországnak, de a legriasztóbb az, hogy az elmúlt 45 évben ennyi kellett ahhoz, hogy 1 millióval csökkenjen a lélekszám, riasztóbb az annál, hogy a következő 1 milliós veszteséget 25 évre prognosztizálják. Ráadásul az utolsó utáni pillanatban vagyunk, mert a Ratkó-generáció unokái az utolsó időszakot élik, amíg szülőképesek, és az utána következő két generáció létszáma jóval alacsonyabb.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy közvélemény-kutatás alapján ma 20 magyar fiatal 24 gyereket tervez, de ebből mindössze 13 születik meg. Az okok egészen nyilvánvalóak. Csökken a házasságok száma, és egyre kitolódik a nők első gyermekvállalásának átlagéletkora. A családalapítás időpontja Magyarországon drasztikusan változott meg az utóbbi húsz év alatt. 1990-ben az első gyerekek még a nők 23 éves átlagéletkoránál születtek meg. Tudják, ma mennyi ez a szám? Huszonnyolc! De felmerül az a kérdés is, hogy mit tett a politika az elmúlt húsz esztendőben. Nos, hát az első tízben gyakorlatilag semmit, illetve pusztított, mert a Bokros-csomag járt olyan következményekkel, hogy jelentősen csökkent a gyermekvállalás száma.

Aztán a polgári kormány 2001-ben létrehozta ugyan a népesedési kormánybiztosságot, de a következő, a szocialista-liberális kabinet ezt a programot ellehetetlenítette, egyre kevesebb pénzt juttatott a költségvetésbe, kevesebbet a tervezettnél, aztán később már annyit sem, végül semmit. Az előző kormány erejéből ez ügyben csak olyan ötletekre futotta, mint a bevándorlási betelepítés, és olyan őrületekre, hogy a szülők választhassák meg azt, hogy a gyerek fiú legyen-e vagy lány. Nos hát, tisztelt képviselőtársaim, nem a természet rendjébe kell beavatkozni, hanem a káoszba. Erre a súlyos demográfiai helyzetre egyetlen válaszunk lehet, és ez a család. Nem megoldás a bevándorlás, mert a mi esetünkben, a magyarok esetében ez a határon túli magyarság vérveszteségével is járhat, és nem megoldás a nyugdíjkorhatár emelése sem, mert ugyan fontos, hogy kitolódjon az aktív életkor, de a nyugdíjasok sem terhelhetők.

Számunkra tehát az egyetlen lehetőség most a családalapítás, a gyermekvállalás ösztönzése lehet. Nyilvánvalóan olyan szociálpolitikai intézkedések kellenek, amelyek elősegítik, hogy ezek a bizonyos tervezett gyerekek, az óhajtott gyerekek, az a 24 megszülethessen. Vannak olyan elképzelések, amelyek a jövő évi 3 százalékos hiánycél és a 2800 milliárdos nemzetközi hiteltörlesztési kötelezettségvállalás mellett is megvalósíthatók, és ehhez kérem már most jó előre minden képviselőtársam támogatását.

Hadd hívjam fel még a figyelmet a perspektívára, mert itt a 2035-ös és a 2060-as statisztikán igyekszünk javítani. Ehhez minden korosztályban már az óvodáskorban be kell vezetni olyan tárgyat, olyan programokat, amelyek felkészítenek a felelős és elkötelezett, egyenrangú társas kapcsolatokra. A felsőoktatás, az oktatás mellett a másik lehetőség a családi értékek felmutatása, mégpedig a médiában, a média használatában, a családbarát médiában van, mert az öncélú, fogyasztásközpontú gazdaság érdeke szerint klónozott fogyasztói embertípussal szemben csak a biztos érzelmi háttérrel rendelkező, a hosszú távra tervező magyar emberek fognak tudni a mai demográfiai helyzeten változtatni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném látni mind a 9 999 900 magyarral együtt, hogy 25 év múlva ismét több mint 10 millióan leszünk.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető-helyettes úr. Kérdezem, a kormány nevében óhajt-e valaki felszólalni. (Jelzésre:) Igen, Soltész Miklós államtitkár úr jelezte, hogy élni kíván a felszólalás lehetőségével. Államtitkár úr, öné a szó.

SOLTÉSZ MIKLÓS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban elkeserítőek azok az adatok, amelyeket ön mondott. Hadd utaljak arra is, hogy idén januártól júniusig 45 128 gyermek született. Ez a tavalyi adatokhoz képest 4,3 százalékos csökkenést jelent. Elkeserítő az is, hogy 10 millió alá csak azért nem csökkentünk már jóval korábban itt Magyarországon, mert a Kárpát-medencei magyarság egy jó része áttelepült, sőt, ami még segített minket itt helyben, sokuknak a gyermeke is ide született, tehát ennek következtében nem értük el még korábban a 10 milliós, tényleg lélektani határt.

(15.30)

Szomorú az is, hogy az MSZP-SZDSZ vadliberális politikájának a következtében ebben az évben 12,9 százalékkal kevesebb házasság köttetett. (Mandur László: Ez komoly?) Magyarán, a jövő évben sem tudjuk azt mondani, hogy a gyermekvállalás egyik pillanatról a másikra meg fog nőni.

A családpolitika és a népesedéspolitika, azt gondolom, hogy az a nemzeti ügy, amely mellé a parlamenti pártoknak legalábbis egy jó része mellé tud állni. Franciaországban egyébként teljesen mindegy az, hogy baloldal vagy jobboldal vezeti az országot, ugyanazt a családpolitikát, népesedéspolitikát támogatják, hiszen felismerték, hogy másként a francia nemzet és az oda betelepülők, akik a francia nemzet részeivé váltak, nem tudnak fennmaradni.

Ugyanezt a családtámogatási rendszert a skandináv államok is fölismerték, és nem véletlen az, hogy a gyermekek száma növekszik, és a családalapítások száma növekszik.

Mindehhez mi kell, tisztelt hölgyeim és uraim? Az ön fölvetésével kapcsolatban néhány gondolatot hadd mondjak el, hiszen azt gondolom, hogy az a hosszú távú együttműködés, amire alapozni lehet, talán mindannyiunk érdekét fogja szolgálni.

Az egyik a kiszámíthatóság. Kiszámíthatóság a családtámogatási rendszerben, és kiszámíthatóság emellett az otthonteremtésben, a hitelfelvételben, amelyről néhány perccel ezelőtt Rogán Antal képviselőtársunk is beszélt.

A másik, hogy a gyermekvállalás nem állhat meg a gyermekvállalásnál, mint ahogy azt nyolc éven keresztül próbálták belénk sulykolni, hanem a gyermekvállalást a gyermek fölnevelése is nagyon fontos, hogy kövesse, és a támogatás ezt kell hogy előirányozza.

A harmadik: a segélyezési politika nem keverendő össze a családtámogatási politikával, ami megtörtént az elmúlt nyolc évben. A segély azoknak járjon, akik valóban rászorultak; akik pedig a gyermeküket fel is nevelik, nemcsak megszülik, azok pedig megkapják azokat a családtámogatási rendszereket, amelyekről néhány gondolatot hadd mondjak el a következő percekben.

A családpolitikai és a népesedéspolitikai tanács segítségével mindenképp figyelembe szeretnénk venni nemcsak azoknak a tudását, akik ezen a területen dolgoztak az elmúlt években, hanem azoknak a tapasztalatát és tudását, akik akár a gazdaság, akár pedig az ország más területén fontos és meghatározó szerepet vállalhatnak abban, hogy ez a program megvalósulhasson.

Talán az egyik nagyon fontos döntés a gyermekek elhelyezésének támogatása, segítése, mindazon édesanyák számára, akik korábban vissza szeretnének menni volt munkahelyükre vagy egy új munkahelyre. Ez nem történt meg az elmúlt években, nem történt ebben áttörés; ezt mindenképp támogatni fogjuk. Mindamellett pedig, amit korábban bejelentettünk, a gyes visszaállítása három évre mindazoknak, akik eddig gyesen voltak, mindenképp egy fontos lépés lesz.

A miniszterelnök úr néhány perccel vagy néhány negyed órával ezelőtt beszélt arról, hogy családbarát adórendszerre van szükség. Ez azt szolgálja és azt segíti, hogy ha valaki gyermeket vállal, gyermeket nevel, az ne a szegénység vállalásával legyen azonos, és igenis a gyermekvállalás büszkeséggel tölthesse el bármely generációt.

És ha generációkról beszélek, tisztelt hölgyeim és uraim, az idősek bevonása sem mindegy. Meg kell teremteni és meg is fogjuk teremteni annak a lehetőségét, hogy az időseket is bevonjuk nemcsak a fiatalok támogatásába, hanem ők is mindenképp támogatást kapnak később abból az adórendszerből, ami után ők fölnevelték a gyerekeiket, és olyan gyermekekké nevelték, akik vállalják a munkahelyet is.

Az otthonteremtésről korábban államtitkár úr beszélt, nagyon fontos.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Sorolhatnám tovább, képviselőtársam. Azt gondolom, hogy a Fidesz-KDNP erre készen áll. Azt gondolom, hogy az ellenzéki frakciókból (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az LMP és a Jobbik frakciója készen áll. Az, hogy a szocialisták megtisztulnak-e, és át tudják-e gondolni eddigi családpolitikájukat, az a jövő kérdése.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   29-32   33-36   37-40      Ülésnap adatai