Készült: 2021.06.14.13:08:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 83. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  83  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnöknő. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Való igaz, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye hagyományosan foglalkoztatási szempontból a legkedvezőtlenebb helyzetű megye Magyarországon, és való igaz, hogy ezt a helyzetet nem javította, hanem rontotta az energiaipar '95-96-os privatizációja következtében végrehajtott szénbányászati szerkezetátalakítás is, amely bizonyos esetekben a bányák megszűnését eredményezte.

Ennek ellenére örömtelinek tartom azt, hogy a múlt év első felében fordulat következett be a megye munkaerő-piaci helyzetében, ugyanis február óta 11 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma november végéig bezárólag, és úgy tűnik, hogy ami az egész országban igaz, vagyis hogy a legnagyobb mértékben épp ott javult a foglalkoztatottsági helyzet, ahol korábban a legrosszabb volt - ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is igaz -, náluk is az átlagot meghaladó mértékű javulást tudtunk mérni. Ez örömteli.

Ennek több oka van. Részben a gazdaság általános fejlődése, részben az adott megye területén végrehajtott infrastrukturális beruházások, például az autópálya-építések munkaerő-felszívó hatása, és nem utolsósorban az, hogy az aktív munkaerő-piaci eszközöket is nagyon jelentős mértékben alkalmazzuk, hiszen a nyári hónapoktól kezdődően mintegy 1200 fővel emeltük a megyei foglalkoztatottsági szintet a közmunkaprogramok bevezetésével. Ezt kívánjuk folytatni, a beruházásokat ösztönözni és a foglalkoztatást bővíteni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  83  Következő    Ülésnap adatai