Készült: 2021.06.14.13:22:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 78. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Megpróbálok rövid lenni. Mindenekelőtt szeretném megköszönni a tisztelt képviselő uraknak és hölgyeknek, hogy ilyen aktívan részt vettek az atomenergia 2000. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló beszámoló megvitatásában. Ez fontos kérdés, ami megérdemelte ezt a figyelmet. Örülök, hogy egyetértenek abban, hogy a magyar atomenergia alkalmazását, annak körülményeit biztonságosnak tekintik.

A műfajból fakadóan bizonyos félreértések keletkeznek, ez szinte elkerülhetetlen, többek között éppen abból, hogy ez nem a tavalyi, hanem az azt megelőző, a 2000. évi alkalmazásról szóló beszámoló, így a beszámolóval érintett időszak és a mai nap között egy kerek év található. Ez az év sem telt el eseménytelenül, így beszámolhatok arról, hogy az önök felszólalásaiban említett néhány hiányosság felszámolásra került, néhány intézkedés történt ezalatt az egy év alatt, így például az Országos Atomenergia Bizottság elnöke jóváhagyta a kis és közepes aktivitású hulladéktároló létesítésével kapcsolatos kutatási tervet, és ez a kutatási terv a kutatás eredményessége esetén biztosítja azt, hogy 2005-ben megkezdődhet a létesítmény engedélyezési eljárása. Persze, egy kutatás nem olyan, mint a kommunista diktatúrában egy bírósági tárgyalás; ahogy "A tanú" című filmben látjuk, hogy az ügyvéd, illetve maga a bíró eleve úgy megy be a tárgyalásra, hogy a kezében van az ítélet, pedig a tárgyalás még el sem kezdődött. Hogy ennek a kutatásnak pontosan mi lesz az eredménye, azt majd a kutatás befejeztével ismerjük meg. De ezek jó reménnyel kecsegtetnek, és azzal biztatnak, hogy 2005-ben megkezdődhet az engedélyezési eljárás.

Más félreértés is van. Az egyik képviselő úr hiányolta az egészségügyi miniszter bizonyos rendeleteinek a kiadását. Mivel a vizsgált időszak 2000-re vonatkozik, így tájékoztathatom önöket arról, hogy ezek a bizonyos rendeletek, amelyek az Európai Unióhoz való csatlakozásunk szempontjából is jelentőséggel bírnak, 2001-ben kiadásra kerültek, így ezeket hiányolni ma már felesleges.

Ami pedig a vita lezáró szakaszát illeti: önök nyilván sokkal jobban tudják nálam, hogy a Magyar Országgyűlés körülbelül 1993-ban elfogadta az energiapolitikai irányelvekről szóló országgyűlési határozatát, amelyik mindazokról a kérdésekről megfelelő mértékben szól és rendelkezik, amelyeket a vita legutolsó szakaszában vitattak. Ez a bizonyos energiapolitikai irányelv 1993 óta változatlan, és teljes egyetértést élvez a tisztelt Házban, s ennek az újbóli megvitatása nemcsak hogy nem szerepelt a mai napirendünkön, hanem egész egyszerűen felesleges is volt.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket és a támogatásukat. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai