Készült: 2021.06.18.19:40:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 24. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Meglehetősen meglepett, hogy a képviselő úr másokat indulatos véleménynyilvánítással vádol (Dr. Géczi József Alajos: A Bokros-csomagot el ne felejtsd!), majd ezt követően elmond egy olyan felszólalást, mint aminek tanúi lehettünk; de hát a képviselő úr egyébként sem a tárgyszerű megközelítéseiről vált ismertté.

Nos, azt gondolom, hogy mivel a képviselő úr a napirend előtti felszólalását "A kormányzat szerepvállalása a gazdaságban" címmel adta be, és azért mégiscsak e tárgykörben is volt néhány megjegyzése, azokra szükséges reagálni, illetve a tényeket elmondani.

Először is a magyar gazdaság nincs recesszióban, ez tévedés. Recessziónak azt tekintjük, amikor a gazdaság teljesítménye csökken. Az önök igényeinek megfelelően akkor visszautalnék arra, hogy ilyen utoljára a magyar gazdaság történetében a Bokros-csomagot követően volt (Bauer Tamás: Ez nem igaz! - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Így van! - Taps a kormánypárti padsorokban.), akkor csökkent a gazdaság teljesítménye. Jelenleg a magyar gazdaság teljesítménye növekszik, méghozzá nem is csekély mértékben; az Európai Unió átlagos növekedési ütemét kétszeresen meghaladó mértékű növekedést tud a magyar gazdaság felmutatni, két okból. Részben a világpiac adta lehetőségeket használjuk ki, részben pedig sikerült beindítani a növekedés belföldi motorjait, így például az elmúlt évben a korábbiakat meghaladóan mintegy 8 ezerrel több lakást sikerült építeni, az elmúlt két évben az új lakásépítési engedélyek száma az otthonteremtési politikának, a kamatcsökkentésnek köszönhetően megduplázódott, és az elmúlt időszakban 7027 államilag támogatott bérlakás építése kezdődött meg.

Ez azért különösen fontos szám, mert ezt megelőzően 16 éven keresztül Magyarországon egyetlenegy államilag támogatott bérlakás sem épült, hogy csak néhány példát mondjak. De folyik a Bokros-csomag helyett (Dr. Géczi József Alajos: Szólunk a Lajosnak, pert fog indítani!) a Széchenyi-terv is, nyilvánvalóan a két gazdaságpolitikai megközelítés egymással élesen szemben áll. (Bauer Tamás: Ez igaz!) A Széchenyi-tervnek köszönhetően az elmúlt évben 100 milliárd forint állami támogatással megközelítőleg 400 milliárd forintnyi beruházás indult meg, tehát egy forint állami támogatással négy forint üzleti, önkormányzati, egyházi forrást sikerült megmozdítani.

Egyébként Magyarországot a külföldi elemzők egyöntetűen kedvezően ítélik meg, valamennyi felmérésben Magyarország a versenyképességi listán előrébb lépett. Vannak olyan felmérések, amelyek szerint az új tudásalapú technológiák terén Magyarország a 6. helyre került a világban, nagyon sok nálunk fejlettebb országot megelőzve. És talán nem utolsósorban megint megemlíthetjük azt is, éppen a mai lapok adnak erről hírt, hogy az elmúlt hét évet figyelembe véve a tavalyi évben érte el Magyarország a legalacsonyabb fizetésimérleg-egyenleget, magyarán rendkívüli mértékben sikerült ezt javítani. Utoljára a kilencvenes évek elején volt ilyen alacsony a fizetésimérleg-hiányunk, különösképpen ha a gazdaság teljesítményével hasonlítjuk ezt össze.

És talán nem utolsósorban arra is érdemes reagálni, hogy a külföldi és a hazai befektetők sem tekintik rossz helynek Magyarországot, a magyar kormányt és általában a magyar gazdaságot jó partnernek tekintik, hiszen a beruházások is növekedő ütemet mutatnak, különösképpen ha a külföldi működőtőke-beáramlást tekintjük, hiszen a tavalyi év első 11 hónapjában körülbelül 2,2 milliárd eurót ért el a külföldi működőtőke-befektetés, bizonyos becslések szerint ez év végére a 2,4 milliárd eurót is el fogja érni.

 

(10.00)

 

Ha megnézzük az elmúlt tíz év adatait, és a korábbi évek adataiból kivonjuk a privatizációs bevételeket - csak megemlítem, hogy például 1995-ben az összes külföldi működőtőke-befektetés 67 százaléka privatizációból fakadt, mert akkor adták el az energiaipart; hogy aztán ennek milyen következményei vannak, arról már ne is beszéljünk (Bauer Tamás: Abból élünk!) -, tehát ha csak a privatizációval nem érintett külföldi működőtőke-befektetést nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a tavalyi évben sikerült az elmúlt tíz évre visszatekintve a legtöbb külföldi működő tőkét Magyarországra vonzani, és ennek köszönhetően is Magyarországon a megelőző négy évhez képest a tavalyi évben is sikerült kifejezetten jó foglalkoztatási adatokat produkálni, hiszen a munkanélküliség csökken, a foglalkoztatottak száma nő, és ugyanilyen bizakodó előrejelzéssel számolhatunk a jövőre vonatkozóan is.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai