Készült: 2021.06.18.19:32:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 161. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:19


Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Képviselő Úr! Az energiatakarékosság állami támogatása nem új keletű Magyarországon, az első program 1997-ben indult, azt megelőzően semmilyen állami támogatás nem létezett energiatakarékosságra Magyarországon. Az 1997. évi sem Magyarországról indult, hanem Németországból, hiszen egy német szénsegélyprogram volt az, amelyik Magyarországon először állami energiatakarékossági intézkedéseket eredményezett. Az történt ugyanis, hogy a német szénsegélyhez a magyar állam kamattámogatást kapcsolt, és így a német forrás felhasználáshoz járult a magyar állami társfinanszírozás.

1997-ben a magyar állami társfinanszírozás, tehát a magyar állam által vállalt teher 18 millió forintot ért el. Ehhez képest a tavalyi évben energiatakarékosságra a Széchenyi-terv keretében 3,5 milliárd forintot fordítottunk, ilyen értékű pályázat érkezett be. Tehát azt tudom mondani önnek, hogy 1997-től kezdődően napjainkig, vagyis az első lépéstől a tavalyi év végeredményével bezárólag az állam által energiatakarékosságra fordított összeg kétszázszorosára növekedett, különösképpen a Széchenyi-tervnek köszönhetően. Ez egy óriási mértékű növekedés, teljesen indokolt volt. A Széchenyi-tervnek köszönhetően a tavalyi évben annyi energiát takarítottunk meg, amennyi 28 ezer magyar háztartás teljes energiafelhasználásának felel meg, tehát egy Szolnok nagyságú város teljes energiafelhasználását tudtuk megtakarítani.

Több területen adtunk támogatást, különösképpen a panelházak felújításához, a távhőszolgáltatók energiatakarékosságához, a magánlakások felújításához, illetve az önkormányzati intézmények energiatakarékossági beruházásaihoz. 2002-től kezdődően különböző cégek, kis- és középvállalkozások is pályázhatnak energiamegtakarítás céljából végrehajtott beruházások támogatására.

Abban bízunk, hogy a tavalyi kezdet, amit mi eredményesnek ítélünk, idén nagyobb eredményeket is fog hozni, a Széchenyi-terv keretében még több pályázat fog beérkezni, még több támogatást tudunk kiosztani majd, és így még több energiát tudunk megtakarítani. Különösképpen abban bízunk, hogy az önkormányzatok megalkotják azokat a helyi rendeleteiket, amelyek lehetővé teszik, hogy a panellakásokban lakók a kétszintes pályázati rendszer keretében állami támogatáshoz jussanak.

Szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy a Gazdasági Minisztérium kifejezetten ösztönzi, ha az önkormányzatok nagyobb önrészt vállalnak, például a szociálisan rászorulókat nagyobb mértékben támogatják, így akár az önkormányzatok azt is elérhetik, hogy a legrászorultabbaknak nem is kell önrészt vállalniuk. Ezt egyébként amiatt is megtehetik az önkormányzatok, mert kifejezetten kapnak szociális normatívát a szociális feladataik ellátására, és azt hiszem, ennél jobb célra, mint hogy hosszabb távon költségeket, energiát takarítsanak meg a legrászorultabbak számára, nem is igazán tehetnék a pénzt. Tehát remélem, hogy növekedni fog az ilyen irányú pályázatok száma. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Hadd említsem azt meg, hogy egyébként csupán Kaposvárról nagyobb összegű pályázat érkezett, mint amennyit utoljára 1997-ben az állam ilyen célra fordított.

Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai