Készült: 2021.06.22.14:52:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 16. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Úr! A polgári kormány a megalakulásakor nem kisebb feladatot tűzött maga elé, mint hogy kísérletet tesz arra, hogy visszaállítsa Magyarországon rövid távon is a munka becsületét, hosszabb távon pedig biztosítsa a teljes foglalkoztatottságot, vagyis hogy mindenki munkához jusson, aki dolgozni akar. Nem könnyű feladat ez, hiszen a munkanélküliség a modern piacgazdasággal együtt járó jelenség, mégis 1998-ban sikerült fordulatot elérni, hiszen igaz, hogy 1998 előtt is csökkent a munkanélküliségi ráta (Bauer Tamás: 1993 óta csökken!), de ez úgy történt, hogy mindeközben a foglalkoztatottak száma viszont csökkent. Hiszen 1994-98 között 54 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma Magyarországon, többek között a Bokros-csomag hatására (Zaj, közbeszólások az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Bauer Tamás: Semmi köze hozzá! - Dr. Takács Imre: Beinjekcióztak benneteket a Bokros-csomaggal?), ami azt jelenti, hogy ennyivel több munkahely szűnt meg, mint amennyi új munkahely létrejött. Viszont 1998-tól kezdődően a létrejövő új munkahelyek száma meghaladja a megszűnő munkahelyek számát, és így a foglalkoztatottságban igen jelentős bővülést tudtunk elérni. Most már 236 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon, mint ahányan dolgoztak 1998 első felében. Ez tehát meglehetősen szép eredmény.

Azt is mondhatnám, hogy több mint négyszer többen kaptak állást az elmúlt négy évben, mint ahányan korábban az állásukat elvesztették a foglalkoztatottsági helyzet változásának következtében a Bokros-csomag idején. (Dr. Takács Imre: Már megint a Bokros-csomag!)

Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet az, hogy az elmúlt évben 30 ezer fővel csökkent Magyarországon a munkanélküliek száma; ez közel 8 százalékos csökkenés. És amire különösképpen büszkék vagyunk, az az, hogy elsősorban azokban a térségekben, megyékben tudtuk a munkanélküliséget csökkenteni, ahol az korábban különösen magas volt, hiszen az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a dél-alföldi régiókban, ahol korábban nagyon magas munkanélküliségi ráta volt (Dr. Takács Imre: Ott most is magas!), éppen ott csökkent az országos átlagot meghaladó mértékben a munkanélküliek száma, illetve a munkanélküliségi ráta, és mára már Magyarország egész területén a munkanélküliség visszaszorulóban van. (Dr. Takács Imre: Biztos!) Így mára Magyarországon az európai normák szerint számított 5,6 százalékos munkanélküliséget tudtunk elérni, ennyire tudtuk leszorítani a munkanélküliséget; ez több mint 2 százalékkal alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga. (Dr. Takács Imre: A foglalkoztatási ráta!)

 

 

(9.40)

 

Ha megnézzük a fiatalok munkanélküliségét, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt években, az elmúlt négy évben itt is sikerült előrébb lépnünk. Még közel sem értünk el mindent, amit el szeretnénk érni, de 35 ezer fővel csökkent a fiatal munkanélküliek száma. Ez 34 százalékos, tehát nagyon nagy arányú csökkenés, az átlagot meghaladó mértékű csökkenés. Ez jó adat, különösképpen, ha összehasonlítjuk, hogy ez mintegy 60 százalékkal alacsonyabb fiatalkori munkanélküliségi arányt jelent, mint amennyit az Európai Unióban tapasztalhatunk.

Talán ennek legfőbb oka, indoka a gazdaság gyors növekedése volt, de egyetértek a képviselő úrral abban, hogy bizonyos területeken további lépésekre van szükségünk.

Míg az elmúlt időszakban jelentős mértékben tudtuk növelni a felsőfokú oktatásban részt vevők számát, aközben úgy tűnik, hogy még nem kellő mértékben sikerült visszaállítani a szakmunka becsületét, társadalmi presztízsét, és valóban a magyar szakképzés területén nagyon sok lépésre van még szükség annak érdekében, hogy a növekvő magyar gazdaság munkaerőigényét megfelelő szinten ki tudjuk elégíteni. Éppen ezért a kormány a különböző szakmai szervezetekkel, a Magyar Gazdasági Kamarával együttműködve ilyen intézkedéseket kíván tenni, de természetesen a lehető legnagyobb örömmel fogadunk minden más segítő szándékú hozzászólást, javaslatot, elvárást e kérdéssel összefüggésben, mert mi is úgy ítéljük meg, hogy a magyar gazdaság növekedése a jövőben a szakképzett szakmunkás képzettségű fiatalok számának a növekedésével elégíthető ki.

Hadd mondjam azt, hogy én viszont nem értenék azzal egyet, hogy az idősek és a fiatalok érdekeit, szempontjait egymással szembeállítsuk. A polgári kormány nem úgy gondolja a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítását megoldani, hogy közben az idősebbekét rontjuk. (Dr. Takács Imre: Különösen a választások idején!) Vagy fordítva: nem úgy kívánjuk az idősebbekét javítani, hogy a fiatalok elhelyezkedési lehetőségét rontjuk. Mi azt hisszük, hogy egy növekvő gazdaságban (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amilyen a magyar, mindkét feladat egyszerre - az adott korosztály sajátosságaira figyelemmel javítható a helyzet.

Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai