Készült: 2020.08.05.04:53:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

19. ülésnap, 58. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:22

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az MSZP kampányának egyik központi elemévé tette a státustörvényt, különösen pedig az Orbán-Năstase-megállapodást. Karácsony és újév táján minden lehetséges fórumon gőzerővel támadták a polgári kormányt.

 

(11.00)

 

Hallhattunk 23 millió román munkavállalóról, akik majd elárasztják az országot; a rasszizmus határát súroló megjegyzések hangzottak el azokról a sötétebb bőrszínű idénymunkásokról, akik majd elveszik a munkát attól a több tízezer embertől, akik Magyarországon idénymunkával keresik kenyerüket.

Ahogy telt az idő, és csak nem akartak érkezni a munkavállalók, a külügyminiszter úr már módosította jóslatait, január 14-én így nyilatkozott: a kormányoldal bekészített egy időzített bombát, hiszen a következő kormánynak okoznak majd gondot a magyar-román-megállapodás alapján a tavaszi-nyári időszakban az országba áramló román vendégmunkások.

Most azonban eltelt a nyár, és ismét bebizonyosodott, hogy ön, külügyminiszter úr, és az MSZP más vezetői nem mondtak igazat. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hazudtak!) Sem az Orbán-Năstase-megállapodás keretében nem özönlöttek a vendégmunkások, sem a korábbi, hat hónapra szóló kétoldalú megállapodáson alapuló keretet sem töltötték ki.

Ezt minden józanul gondolkodó ember előre sejthette - tudták ezt önök is. Az egész műfelháborodás és ijesztgetés nem szolgált mást, csak kampánycélokat. Tudták jól, hogy abban az országban, ahol tizenkét évvel ezelőtt ismerték meg az emberek a munkanélküliség keserűségét, és még ma is sokan hiába keresnek munkát, ezzel a demagógiával sok embert lehet megtéveszteni.

Miniszter Úr! Azt kérdezem öntől, elismeri-e végre, hogy nem volt valós alapja a román munkavállalók áradatával való ijesztgetésnek, és nem volt e mögött más, csak kampánymegfontolás.

Miniszter Úr! Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai