Készült: 2020.06.04.17:36:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

46. ülésnap (2006.12.21.), 5. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  5  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elnök asszony kérésének megfelelően jelezni szeretném, hogy az 1., a 2. és a 3. ponthoz kívánok hozzászólni a koherencia kapcsán beadott módosításoknál.

Nevezetesen, arról szeretnék beszélni, hogy a bizottsági ülésen is és a bizottsági ülésen túl is kezdjük érteni, hogy miért is fáj igazából Veres János pénzügyminiszter úr feje. (Derültség az MSZP soraiban.) Hiszen aki ezeket a módosításokat megnézi, az jól látja, hogy a pénzügyminiszter úr előtt egy nem könnyű kihívás áll, arról van szó, hogy a miniszterelnök úr javasolta az elmúlt napokban, hogy egy olyan módosítás kerüljön be, amely az úgynevezett elsődleges hiány mértékét 2008-tól már nem tenné lehetővé, azaz 2008-tól csak pozitív szaldójú költségvetések készülhetnének.

Nos, be is nyújtották önök a módosítást, azonban ezzel a módosítással nekünk több gondunk is van. Az egyik gond maga a javaslatnak a kiváltó oka: az elmúlt négy esztendőben olyan gazdaságpolitika folyt az országban, amely a korábbi évek eredményeit szinte teljes egészében leírta, lenullázta.

Arra gondolok, hogy ha megnézik önök, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege mikor volt pozitív, akkor azt fogják látni, hogy a polgári kormány időszakában, '99-ben, 2000-ben és 2001-ben - 2,7 százalék, plusz 1,5 és plusz 1 százalékkal - teljesen normálisan működött. 2002 óta viszont egyre nagyobb és egyre elborzasztóbb mértékű elsődleges hiányok alakulnak ki, ami azt jelenti köznyelvre lefordítva, hogy az ország egyre nagyobb mértékben, egyre inkább eladósodik.

Önök egy olyan gazdaságpolitikát kezdtek el 2002-ben (Folyamatos zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.), amely államadósság-növekedésre épített, és azt gondolta, hogy majd a növekedés lehetséges forrásait hitelfelvétellel, az államadósság növekedésével fogják megoldani. Nos, jól látható, hogy ez nem sikerült. Nem sikerült, hiszen 2002 óta mínusz 6,3 százalék, mínusz 2 százalék, mínusz 2,2 százalék, mínusz 3,7 százalék, az idei esztendőben mínusz 6,2 százalékos elsődleges hiányok alakultak ki.

Ezért javasoljuk, hogy támogassa az Országgyűlés ezt az indítványt, de szeretnénk hozzá kiegészítést tenni. A kiegészítés arról szól, hogy az indítványban nem szerepel egyértelműen, hogy mire is vonatkozik ez az elsődleges többletjavaslat: a központi költségvetésnek a hiányára vagy az államháztartás egészére.

Mi javasoljuk, hogy az államháztartás egészére vonatkozzon, ne hagyjuk meg azt a kibúvót a pénzügyminiszter úrnak, hogy 2008-ban majd arra hivatkozhasson esetleg, hogy ők mást gondoltak az elsődleges hiány mértéke alatt.

Javasoljuk egyébként azt is, hogy fontolják meg a Fidesznek azt a korábbi javaslatát, amely a költségvetési tanácsra vonatkozott. Jól látható, hogy ez a kormány önszántából nem képes arra, hogy stabil, kiegyensúlyozott költségvetéseket készítsen, nem képes arra sem, hogy gazdaságfejlesztési elképzeléseken gondolkodjon, hiszen ilyenek nem szerepelnek a 2007-es költségvetésben sem, ezért újra javasolnánk az önök számára, hogy a költségvetési tanács felállítását, intézményét fontolják meg, és a korábbi álláspontjukat módosítva ezt támogassák.

Végül, de nem utolsósorban azzal szeretném zárni, hogy nagyon sok olyan indítvány van, amelynek a támogatását mi is fontosnak érezzük. Szeretném megragadni az alkalmat arra is, hogy itt utoljára az alapfokú művészeti oktatás lehetőségeit még egyszer az önök figyelmébe ajánljam, és kérjem ehhez a támogatásukat. De a módosítóinkhoz hozzátéve az utolsó mondatot: elsődleges többletről nem beszélni kell, elsődleges többletet jó gazdaságpolitikával, átgondolt, a növekedést és az egyensúlyt egyaránt figyelembe vevő gazdaságpolitikával lehet megvalósítani. Ez 1998 és 2002 között működött.

Nem törvényekre és jogszabályokra van elsősorban szükség, hiszen az elmúlt években önök ezeket a jogszabályokat nem tartották be, ezeket nem hajtották végre. Ezért azt kérjük önöktől, hogy amikor ezt a módosítást megszavazzák, akkor olyan gazdaságpolitikát is tegyenek mellé, amely hosszú távon valóban növekedést és egyensúlyt, több munkahelyet, az ország számára pedig nagyobb lehetőséget, nem a leszakadás, hanem a felzárkózás lehetőségét adja.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

(12.40)
Felszólalások:  Előző  5  Következő    Ülésnap adatai