Készült: 2020.09.21.09:19:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap (2007.09.24.), 110. felszólalás
Felszólaló Lukács Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Tatabánya megyei jogú város távhőszolgáltatását biztosító Komtávhő Zrt. a Tatabányai Erőműtől vásárolja a szolgáltatás ellátásához szükséges hőmennyiséget. A két gazdasági társaság együttműködését hosszú távú hőszolgáltatási keretszerződés szabályozza, amely kimondja azt is, hogy a szerződésben rögzítésre került képlet által kiszámított projektár és a hatósági ár közül mindig az alacsonyabbat kell figyelembe venni.

Már tavaly szeptemberben rendelkezni kellett volna az erőműnek ezzel a hatósági árral, ehhez képest csak ez év februárjában nyújtotta be az erőmű a hatóságiár-megállapítási kérelmét a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pedig az Energia Hivatalt kérte fel arra, hogy a hatósági árat állapítsa meg.

Az Energia Hivatal ezt meg is állapította, a hődíjban 2345 forint/gigajoule helyett 2338, a teljesítménydíjban pedig 3 millió 526 ezer forint megawatt/év helyett 2 millió 514 ezer forint megawatt/év értéket javasol. Ez azt jelenti, hogy a teljesítménydíjban 29 százalékos csökkenést lehet eredményezni, ami azt jelenti, hogy ha a hatósági ár kihirdetésre kerül, akkor a tatabányai távhőfogyasztók teljes számlájából körülbelül 3-5 százalékot lehet engedni, ennyivel tudjuk csökkenteni a tatabányai távhőfogyasztók terheit.

Ezután levélben kértem Kóka miniszter urat, hogy más módon és más adatokat is figyelembe véve számítsák újra ezt az árat, mert vannak olyan adatok, amelyek alapján esetleg még ennél is kedvezőbb árat lehetett volna figyelembe venni, de ez a kérés nem talált halló fülekre.

Kérdésem a következő: mikor hirdetik ki a Tatabányai Erőmű Kft. megfelelő hatósági árait, hogy csökkenthessük a tatabányaiak távhőszámláját?
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai