Készült: 2020.09.23.16:16:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

71. ülésnap (2007.05.15.), 60. felszólalás
Felszólaló Lukács Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS ZOLTÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót. Hölgyeim és Uraim! A kulturális és sajtóbizottság május 8-ai ülésén tárgyalta a műsorterjesztésről és digitális átállásról szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslat nagy többséggel került elfogadásra a bizottságban, a Kereszténydemokrata Néppárt nem szavazata mellett tulajdonképpen minden frakció képviselői igennel szavaztak a törvényjavaslatról. Ez a szavazati arány azt mutatja, hogy ebben az ügyben tulajdonképpen konszenzus alakult ki a parlamenti pártok között, és ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt fél évben hosszas frakcióközi egyeztetés zajlott ebben az ügyben. Kezdetben igen sok volt a kérdés és a szembenálló álláspont, de féléves egyeztetés után úgy tűnik, sikerült egy olyan törvényjavaslatot idehozni a Ház elé, amely a frakciók többségének a támogatását élvezi.

A frakciók képviselői azt is felismerték a törvényjavaslat tárgyalása során, hogy a földfelszíni analóg sugárzás 2012. január 1-jével történő lekapcsolása, a digitális átállás lehetőséget teremt - hiszen előjött ez a kérdés - a médiaszabályozás más részeinek újragondolására. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy jelen javaslat az átviteli rendszerek szabályozását tűzi ki célul, a tartalomszabályozás új kereteinek kialakítása még ebben az évben lehetséges lesz akkor, ha ezt az egyeztetést, ezt a munkát folytatjuk, és talán ugyanilyen konszenzusos javaslattal az évek óta előttünk fekvő anomáliák - a médiatörvényben és a hazai médiarendszerben meglévő anomáliák is - végre nyugvópontra juthatnak. Azt gondolom, a szocialista frakció ebben partner lesz, de ahogy az egyeztetéseket láttam, ebben a többi frakció is partner, és mindenki célul tűzte ki ezt.

Végül hadd mondjam el, hogy a bizottság frakcióinak többsége elismeréssel szólt a Miniszterelnöki Hivatal azon dolgozóiról és munkatársairól, akik előkészítették ezt a törvényjavaslatot Sarkady Ildikó asszony vezetésével, és nemcsak a bizottságnak nyújtottak segítséget, nemcsak a törvényjavaslatot készítették elő rendkívül magas szinten, hanem a hónapokig tartó ötpárti tárgyalások sikerét is nagyban segítették szakmai szakértői munkájukkal. Ezért a köszönetet a bizottság is kifejezte irányukba.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai