Készült: 2020.09.23.15:02:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

58. ülésnap (2007.03.20.), 150. felszólalás
Felszólaló Lukács Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:40


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ORTT beszámolási kötelezettségének tartalmi elemeit egészen pontosan szabályozza a hatályos médiatörvény, de már itt, a bizottsági vélemények elmondása után is azt gondolom, hogy nem árt a törvényből azt a néhány sort szó szerint is meghallgatnunk ahhoz, hogy ezt a benyújtott beszámolót objektíven tudjuk elbírálni.

Tehát a médiatörvény azt mondja, hogy a beszámolóban különösen értékelnie kell az ORTT-nek a véleményszabadság, a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának helyzetét, a műsorszolgáltatók és az azokhoz e törvény szerint kapcsolódó napilapok, hetilapok, lapterjesztők, műsorelosztók tulajdoni helyzetének alakulását, a műsorszolgáltatási szükségletek kielégítésére szolgáló frekvenciagazdálkodás helyzetét, a műsorszolgáltatás gazdasági helyzetét, pénzügyi feltételeinek alakulását, és kezdeményezhetik természetesen a törvény módosítását is.

A törvény a tartalmi elemek között is kiemelt helyen említi a véleményszabadság kérdését az elektronikus médiában. Ez a beszámoló, ami előttünk fekszik, ezen belül is három nagyon fontos kérdésben megfelelő részletességgel és nagyon jó színvonalon tesz különböző jelentős információt elénk. Ezek a tájékoztatással összefüggő ügyek, az emberi méltóság kérdése és a kiskorúak védelméről szóló ügyek.

A tájékoztatás kérdésében, mint ahogy elnök úr is elmondta, 2006-ban, mint ahogy általában a választási években a legfőbb feladat az önkormányzati és országgyűlési választással kapcsolatos műsorok értékelése volt. Ezt örömmel hallottuk, hogy kikristályosodott megfelelő módon ez a rendszer már a médiumokban, és nagyobb problémát nem érzékelt ebben a dologban az ORTT. Ez talán annak is köszönhető, hogy 2005-ben módosult az a törvény, a választási eljárásról szóló törvény, ami talán azt a zavart, ami az OVB és az ORTT közötti különböző jogkörökben volt, eloszlatta.

Az emberi méltóság védelmével kapcsolatos ügyekben egy érdekes kezdeményezéssel élt az ORTT ebben az évben, és nekünk, törvényhozóknak, azt gondolom, hogy nem lehet elmenni a mellett a tény mellett, amit leírnak nekünk az ORTT jelentésében.

(15.20)

Mégpedig az, hogy az a bírósági gyakorlat alakult ki, hogy az ORTT hiába szerez tudomást arról, hogy valamelyik médium szereplőjével olyan szerződést köt az adott televízió vagy bármely más médium, ami láthatóan és egyértelműen rendkívül egyoldalú, és még személyiségi jogi kérdéseket is felvet, mégis azt mondja a bírósági gyakorlat, hogy csak és kizárólag a sugárzott műsor tartalmából lehet kiindulni. Tehát azt gondolom, hogy nekünk, törvényhozóknak is újra kell gondolni ezt a kérdést, mert természetesen számon lehet kérni ezeket az ügyeket az ORTT-n, de jól láthatóan ezen a törvényi kitételen ők sem tudnak túllépni.

Persze a kiskorúak védelméről szóló rész tekintetében már a bizottságban is és itt is a képviselőtársak főleg a pornográfia kérdését vetik fel. De emellett sem mehetünk el anélkül, hogy meghalljuk az ORTT-nek azokat a mondatait, amikor azt mondja, hogy ő persze próbálna tenni ebben az ügyben, de nincsen egyértelmű törvényi szabályozás a kezében, mást mond az általa kialakított szabályozás, és azt is hallottuk, hogy ellentétben áll ez a Btk.-val. Ez megint ránk vonatkozó feladatokat vet fel, és amikor ezeket a törvényeket egyértelművé tettük ebben a Házban, akkor sokkal nagyobb joggal vagy több joggal kérhetjük számon az ORTT-n ezen törvények betartását.

A beszámolóban talán kevesebb szó esik róla, de rendkívül fontos fejezet az úgynevezett digitális átállásról szóló rész. A digitális átállás stratégiájának a javaslatát már tavaly ősszel nyilvánosságra hozta a Miniszterelnöki Hivatal, és egy konzultációs vitára bocsátotta. Ebben már folynak a pártközi egyeztetések, és ebben rendkívül komoly feladatai lesznek mind a hatóságnak, mind a szolgáltatóknak, de azt gondolom, hogy a parlamenti pártoknak, illetve a parlamentnek is jelentős feladata lesz. Remélem, hogy a végleges stratégia kidolgozásában segítségünkre lesz az a stratégiai tanács, amit ez év elején az ORTT létrehozott és működtet.

Hölgyeim és Uraim! Ez a benyújtott beszámoló véleményünk szerint a törvény által előírt kötelezettségeknek eleget tesz. A kulturális és sajtóbizottságban, de máshol is más aspektusból értékelték a képviselők ezt a beszámolót. Voltak viták, és bizonyára itt is lesznek különböző értékelések. A Szocialista Párt véleménye szerint a beszámolóval szemben tartalmi elvárásokat kell támasztani, az adott év médiapiaci helyzetéről, médiapolitikai eseményeiről objektív beszámolót kell adnia.

Az is egy érdekes felvetés volt a bizottságban, hogy mennyire legyen ez a beszámoló leíró, s mennyire legyen ez a beszámoló elemző. Sok helyen csak leíró, leírja az eseményeket és számot ad róluk, sok helyütt elemzések is láthatók ebben a beszámolóban. De az is egy akceptálható vélemény, hogy olyan helyeken nincs elemzés, ahol szükség lenne rá, méghozzá olyan elemzések hiányoznak, amit egyébként csak az ORTT tud elvégezni, mert az ORTT-nél vannak olyan adatok és információk, amelyek ezt lehetővé tennék. Mégis azt gondolom, hogy az ORTT nem tud mást tenni ebben a beszámolóban sem, csak a hatályos médiatörvény szerint működni. Úgyhogy ha a beszámoló tartalmi elemeiről mást szeretnénk vagy a beszámoló tartalmi elemeiről másak az elvárásaink, és egy másfajta ORTT-beszámolót szeretnénk látni, akkor nem tudjuk megúszni, hogy megint oda kerüljön a szó, hogy bizony módosítani kellene a médiatörvényt, a médiatörvény pedig egy kétharmados törvény, ezért aztán a patkó mindkét oldalán van ebben jelentős felelősség. Én azt remélem, hogy ebben tudunk lépni majd még talán ebben a ciklusban.

A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója mindezekkel a megjegyzésekkel és észrevételekkel együtt az ORTT 2006. évi beszámolóját elfogadásra javasolja a parlamentnek.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai