Készült: 2020.04.03.03:55:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

36. ülésnap (1998.11.30.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Kontrát Károly
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A kormány a népességfogyás megállítását és az ország kettészakadásának megakadályozását nemzeti sorskérdésnek tekinti. Arra törekszik, hogy az elkövetkezendő négy esztendőben konkrét intézkedésekkel, konkrét döntésekkel lépjen fel ebben a két nagyon fontos kérdésben.

Ami a népességfogyás megakadályozására tett intézkedéseket illeti, engedje meg, hogy néhány példát mondjak.

A tandíj eltörlése az alacsony vagy közepes jövedelmű családok gyermekei számára is lehetővé teszi az első diploma megszerzését azáltal, hogy a gyermek már az egyetemre való jelentkezéskor is tudja, hogy nincs tandíjfizetési kötelezettsége. A kormány javaslata szerint a személyi jövedelemadóban a gyermekek után - a gyermekek számától függően -, valamint a súlyosan fogyatékos gyermekek után családi pótlékra jogosult, vagy rokkantsági járadékban részesülő eltartottak után adókedvezmény vehető igénybe. A kedvezmény bevezetésével az államháztartás több tízmilliárd forint bevételről mond le az adót fizető gyermekes családok számára. A kedvezménnyel - a számítások szerint - a gyermekes családok az adóköteles jövedelmük nagyságától függően tudnak élni.

A lakáshoz jutás megkönnyítése érdekében az új lakások építését, vásárlását terhelő áfa visszatérítése címén lakásonként legfeljebb 400 ezer forint támogatás illeti meg az építtetőt vagy a vásárlót. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha az építési engedélyt 1999. január 1-jét követően adták ki, vagy e dátumot követően történt a lakásvásárlás. Az illetékek körében a fiatalok első lakásvásárlásához - összhangban a kormány programjával - új kedvezmény kapcsolódik. Eszerint meghatározott személyi körben az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő, de legfeljebb 40 ezer forint illetékkedvezmény érvényesíthető.

Ami pedig az ország kettészakadásának megakadályozását illeti: a kormány konkrét tervekkel és programokkal készül ennek a nagyon fontos feladatnak a végrehajtására. Ez alkalommal is kérem a tisztelt képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy támogassa a kormány ez irányú törekvéseit.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai