Készült: 2020.08.15.12:03:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2003.06.16.), 200. felszólalás
Felszólaló Dr. Karakó László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KARAKÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az O. Nagy Gábor szerkesztésében megjelent Magyar szólások és közmondások könyvben többek között az alábbi magyar közmondás olvasható: „Kétszer ad, ki gyorsan ad.ö Majd magyarázatot is fűz hozzá a szerkesztő, amely egy közmondással is felér: „A gyors segítség értékes igazán.ö

Tisztelt Államtitkár Úr! 2003. február 5-én katasztrófa­helyzetnek megfelelő időjárás alakult ki az ország területén, különösen a keleti és az alföldi régióban. Megbénult a közlekedés, emberek maradtak távol szeretteiktől, veszélybe került az alapellátás, mely aggodalommal töltötte el a településen élő polgárokat. Az önkormányzatok saját erőből megszervezték a lakosság ellátását, tisztították a belterületi útjaikat, kimentették a hó fogságába került utasokat, autósokat és tömegközlekedési járműveket is. Éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy szembeszálljanak ezzel az előre nem látható kényszerítő körülménnyel, a nagyobb erővel, a vis maiorral. Ennek több mint négy hónapja.

Az önkormányzatok azóta sem tudják, hogy mikor kapják meg a jogszabályban ilyen célra biztosított pénzüket. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez közel 160 települést érint, 200 millió forint összegben. Országosan számításaim szerint 2 milliárd forintról van szó. Nevük elhallgatását kérő területfejlesztési szakemberek szerint a teljesítésre eddig azért nem került sor, mert a költségvetés központi tartalékában erre nincs pénz. Már ilyen rossz a helyzet? Az államháztartást is vis maior érte? Nem elég, hogy a működésükhöz szükséges forrást sem kapják meg az önkormányzatok, még a katasztrófahelyzetet is előfinanszíroztatják velük, melyet hosszú hónapokig nem egyenlítenek ki? Az értékes, gyors segítség a kormány részéről elmaradt.

Tisztelettel kérdezem, mikor fizetik ki az önkormányzatok számára a vis maior kár kapcsán keletkezett, több mint négy hónapja fennálló jogos járandóságukat.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 




Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai