Készült: 2021.03.06.11:28:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

103. ülésnap (2003.11.03.), 187. felszólalás
Felszólaló Dr. Szent-Iványi István (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy az egész kérdésnek akkor teszünk a legrosszabbat, ha belpolitikai marakodás tárgyává tesszük. Fontos ügyről van szó, bonyolult ügyről van szó, olyan ügyről, amely körültekintő vizsgálatot igényel. Pontosan fel kell mérnünk ennek minden hatását, beleértve a politikai, a társadalmi és a gazdasági hatásokat is. Nem állhatunk elő olyan javaslattal, amely több problémát vet fel, mint amennyit megold.

Mi, szabad demokraták egyértelműen azon az állásponton vagyunk, hogy jóhiszeműen végig kell járni ezeknek a vizsgálatoknak az egész sorát, és annak birtokában lehetőség szerint valamennyi parlamenti párt támogatásával kell meghozni azt a döntést, amely az itt élő magyaroknak, a határon túl élőknek és az egész térség számára a legkedvezőbb.

Mi abból indulunk ki, hogy nem a kettős állampolgárság a jó megfogalmazása ennek a kérdéskörnek. Hiszen itt nem arról döntünk, hogy kettős vagy többes állampolgárságot adunk, hanem tulajdonképpen a döntésnek arra kell vonatkoznia, hogy kik nyerhetik vissza az állampolgárságukat, milyen feltételek mellett és milyen módon úgy, hogy az ne okozzon semmilyen problémát Magyarország és környezete kapcsolataiban, ne okozzon hátrányos következményeket az ott élő magyarság szempontjából. Hiszen nem tagadhatjuk, hogy a kérdésben benne rejlik az elvándorlás felgyorsításának esélye, talán fogalmazhatok úgy, hogy veszélye is. Nyilvánvaló, hogy nincs olyan politikai erő, amely ezt szeretné szorgalmazni. Tehát csak is akkor és olyan körülmények között érdemes ezzel a dologgal komolyan foglalkozni, ha mindannyian tudjuk, hogy az ügy megnyugtató, megfelelő megoldására találunk.

Nekem személyesen az a meggyőződésem, hogy van megoldása a dolognak. De nem akarok nagyon előremenni, mert csak akkor látom értelmesnek a megoldás megtalálását, ha ebben egyrészt kialakul itt egy egyetértés, ha egyrészt egyet tudunk érteni a határon túli magyarokkal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és a megfelelő megoldást Európával és a szomszédainkkal is el tudjuk fogadtatni.

Ezért ezt a javaslatot sajnos nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai