Készült: 2020.07.07.08:27:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 261. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  261  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon röviden szeretnék válaszolni. Mind a két levelet ismerem, az alkotmányügyi bizottságban mind a kettőt megkaptam. Arra szeretnék hivatkozni, hogy ha jól emlékszem, akkor a számvevőszéki levél nem nekünk, hanem a számvevőszéki bizottságnak volt címezve, és a számvevőszéki bizottság küldte el hozzánk, én legalábbis így emlékszem; de ez nem változtat a tényen, az is lehet, hogy az alkotmányügyi bizottságnak van címezve. Ennek ellenére az az álláspontom, hogy a Számvevőszékkel kapcsolatos eljárás igazi gazdája az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága.

Az a módosító indítvány, amelyre hivatkoztam, a 20. számú, amelyben a képviselő úr mentesíteni kívánja a Számvevőszéket a külső szervezetek vagyonnyilatkozati eljárásával kapcsolatos terhektől, rögtön csinál egy lyukat a törvényen, mert ezek az emberek vagyonnyilatkozatot adnak, de ezzel a módosítással már nincs meg, hogy hova, nincs meg, hogy milyet, nincs meg, hogy ki fogja azt elbírálni. Ez a módosító indítvány tehát úgy lett volna jó, hogy ha "a vagyonnyilatkozatot az Állami Számvevőszék ellenőrzi" helyett beírjuk, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, vagy mit tudom én, kicsoda, de valaki, mert így lyukassá van téve ez a törvényjavaslat.

Ezért mondom azt, hogy mivel a számvevőszéki bizottság, amely elsősorban bábája ennek a testületnek, úgy döntött, hogy ezt a módosító indítványt egyharmadával sem támogatja - amiből arra következtetek, hogy ellenzéki képviselők sem támogatják -, azt hiszem, nekünk nemigen kellene ebben a kérdésben továbblépni, és így egységesen meg lehetne tartani a törvényjavaslatot, ahogy van.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 




Felszólalások:  Előző  261  Következő    Ülésnap adatai