Készült: 2020.07.11.04:45:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 255. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:29


Felszólalások:  Előző  255  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Eredetileg én is ezzel a szabályozási körrel kapcsolatos kérdéssel szerettem volna kezdeni hozzászólásomat, de én ebbe nem szeretnék most már belemenni, mert azt hiszem, Hende Csaba államtitkár úr és Tóth András képviselő úr között minden érv és ellenérv elhangzott. Annyit szeretnék elmondani, hogy a Fidesz képviselőcsoportja az államtitkár úr által mondott álláspontra helyezkedik; és magánemberként engedjen meg Tóth András képviselő úr annyit, hogy az a fokozatosság, amit Hende Csaba államtitkár úr elmondott, az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata, majd a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás és a nyilvánossággal kapcsolatos újabb szabályozás egy továbblépést jelentett, majd ennek a körnek a tágítása és a mostani törvényjavaslat arra enged következtetni, hogy elindultunk egy nagyon helyes úton, aminek még közel sem járunk a végén. De ha ezeket a középső lépcsőket kihagyjuk, akkor lehet, hogy soha nem fogunk a végére jutni.

Ilyen körülmények között hihetetlen nagy kört érint a most előttünk levő törvényjavaslat, és ha ennek a körnek a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárást tudjuk szabályozni, akkor ez egy nagyon jó példa lesz a továbblépésre.

Szeretném a képviselő urat emlékeztetni arra, hogy az általános vita során itt a Házban is megjelent a Számvevőszék által, legalábbis a Számvevőszék papírján megjelenő módosító javaslat, ami aláírva senki részéről nem lett, annak bizonyítására, mintha a Számvevőszék tiltakozna azért, hogy a különböző közcélú alapítványok és szervezetek vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárást ő végigcsinálná. Ez olyannyira nem jelent meg a részletes vita előtt, hogy az ezzel kapcsolatos indítványát, amit a képviselő úr a 20. sorszám alatt terjesztett be, már maga a számvevőszéki vizsgálat egyharmadában sem támogatja.

Ezt a példát azért emeltem ki, mert a képviselő úrnak az előző felszólalása során volt egy ijesztő megjegyzése, nevezetesen, hogy ha a részletes vita akár az ÁPV Rt., akár a Fejlesztési Bank tekintetében befogadó nyilatkozatot eredményezne, akkor kapcsolódó módosító indítvánnyal a kör tovább lenne bővíthető. Arra a veszélyhelyzetre szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gazdálkodó szervezeteknek akkora köre kerül itt be, akiknek a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos ellenőrzési eljárását minden körülmények között rendkívül körültekintően kell rendezni. Megítélésem szerint egy ilyen ötletbörze alapján kapcsolódó módosítókkal való feldúsítása a körnek lehetetlen helyzetbe hozza a jogalkotót a tekintetben, hogy a minden gazdálkodó szervezetre vonatkozó eljárást és az eljárásra kötelezett szervet meg tudná jelölni.

Ilyen körülmények között az a kör, ami itt ebben a törvényjavaslatban szabályozva van, álláspontom szerint így kerek és egységes és egész, úgyhogy tisztelettel azt kérjük, hogy ennek a törvényjavaslatnak a megtartása mellett maradjon az Országgyűlés.

Nem kívánok arról a mintegy 12-13 módosító indítványról beszélni, amelyekkel kapcsolatban a bizottsági tárgyalás során is elfogadó nyilatkozatot tettünk és az előterjesztő is egyetértett, számtalan ilyen módosító indítvány volt, amit befogadtunk. Csupán csak magyarázatként szeretném mondani, hogy Fenyvessy képviselő úr kifogásolta az országgyűlési biztosoknak, a Nemzeti Bank és azt hiszem, több vezető tisztségviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a nyilvánosság, nem nyilvánosság kérdését. Itt módosító indítvány az országgyűlési biztosokkal kapcsolatban van.

Szeretném mondani, hogy elfogadtuk azt a koncepciót, hogy ne legyen teljesen titkos ez a vagyonnyilatkozat, de mégsem az ő módosító indítványát támogatjuk, hanem ugyanebben a témakörben egy szerintünk sokkal szerencsésebb és pontosabb módosító indítványt, amelyet Tóth András képviselő úr terjesztett elő, aki azt mondja, hogy az azonosító adatok kivételével az országgyűlési biztosok vagyonnyilatkozata nyilvános, és akkor megszabja, hogy milyen eljárást kell lefolytatni.

 

 

(17.00)

 

Tehát gyakorlatilag azt szeretném mondani, hogy a bizottsági eljárás során tett nyilatkozatainkat fenntartjuk, azokat a módosító indítványokat támogatjuk, amelyeket ott támogattunk; a bővítési kört pedig - a Hende államtitkár úr által mondottak szerint - (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem támogatjuk.

Köszönöm, és elnézést, hogy túlléptem az időkeretet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  255  Következő    Ülésnap adatai