Készült: 2021.01.27.18:02:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (2019.11.25.), 190. felszólalás
Felszólaló Fenyvesi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FENYVESI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Immáron több éve olvashatjuk és hallhatjuk a különböző kedvező statisztikai adatokat arról, hogy hazánkban milyen gyorsan fejlődik a turizmus, folyamatosan nő a külföldi és a belföldi turisták száma. 2010 óta több mint duplájára nőtt a kereskedelmi és vendéglátó szálláshelyek bevétele. Napjainkban az ágazatban több mint 400 ezer ember dolgozik. Választókerületem jelentős részét teszi ki a Balaton-felvidék, amely Budapest után a második leglátogatottabb térsége hazánknak. Az idelátogató turisták többsége magyar turista, ami jelentős részben köszönhető a béremeléseknek, illetve a SZÉP-kártya bevezetésének. Fontos kiemelni, hogy a Balaton térségében a kereskedelmi szálláshelyeken elköltött 7,2 milliárd forint a teljes országos SZÉP-kártya szálláshelyi bevétel több mint 31 százaléka.

2019 első kilenc hónapjában 1,7 millió vendég 5,3 millió vendégéjszakát töltött el a balatoni térség kereskedelmi szálláshelyein, az előző év azonos időszakával összehasonlítva ez a vendégek számának 0,3 százalékát jelenti. 2019 első kilenc hónapjában 401 ezer külföldi vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton térségében, ez az előző év azonos időszakával összehasonlítva a külföldi vendégek számának 0,7 százalékos emelkedését jelenti. 2019 első kilenc hónapjában 1,3 millió belföldi vendég 3,5 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton környékén. Ez a 2018-as adatokat összehasonlítva a belföldi vendégek számának 0,6 százalékos emelkedését jelentette. 2019 első kilenc hónapjában a Balaton kiemelt turisztikai térség kereskedelmi szálláshelyein összesen 71,2 milliárd forint árbevétel realizálódott, ami a 2018-as év azonos időszakával összehasonlítva 7,3 százalékos növekedést jelent. Az idei évben is kedvező turisztikai adatokat láthatunk, és jó esélyünk van arra, hogy az idei év az előző év hasonló időszakához képest is egy jelentős turizmusnövekedést jelent, és szintén sikeres év lesz a turizmus számára a 2019. év is.

Viszont az is jól látható, hogy a balatoni régió bevételeinek száma nem csak a turisták növekedésével (sic!) érhető el, hiszen látható, hogy a turisták számának növekedése nem olyan mértékben jelentkezett, mint amilyen mértékben a bevételek jelentkeztek. Ez azt jelenti, hogy egyrészt tehát lehet növelni a bevételeket újabb fejlesztésekkel, attrakciókkal, illetve másrészt pedig színvonalas programokkal, amelyek túlmutatnak a nyári szezonon, amelyek szívesen várják a turistákat télen, nyáron és tavasszal egyaránt.

Örömmel mondhatom, hogy választókerületem balatoni településein mindkettőre szép számmal láthatunk példákat. Nagyvázsonyban 126 millió forint értékben Európában is egyedülálló igáslóközpont létesül, amely azt a célt hivatott szolgálni, hogy bemutassa az igáslovak múltját, jelenét és az általuk végzett munkákat, továbbá 1 milliárd forintos fejlesztés zajlik a Kinizsi várban is. Badacsonyban, Badacsonytomajon megszépültek a strandok, a városközpont, újjáalakult parkok, utak, járdák épültek, és a világörökségi pályázat részeként a Folly Arborétum is megszépült.

Az épített és természeti örökség megőrzését és fejlesztését szolgálta ez a beruházás. Átadásra került Badacsonyban egy régi, kultikus hely, a Hableány étterem és a bormanufaktúra. Szigligeten is zajlik a várfelújítás, reményeink szerint a szezonra el is készül. A strandon télen is működő szaunát építettek, és mellékesen jegyzem meg, hogy a szigligetiek ezt úgy jellemzik, hogy érdemes idejönni szaunázni, mert tíz méterre van az ország legnagyobb merülőmedencéje, a Balaton. Ábrahámhegyen több ütemben megszépült a strand, csónakkikötő létesült, megépült a közösségi és sportház, amely téli időszakban is működő bowling- és fallabdapályával, szaunával és jakuzzival egészült ki.

Most már sokan tesznek is azért, hogy a Balaton egész évben nyújtson tartalmas és élményszerű szórakozást az odalátogatóknak a nyári szezonon túl, tehát nemcsak nyáron, hanem télen, ősszel és tavasszal egyaránt. Ilyenek a szüreti mulatságok, a süllőfesztivál Szigligeten, a Márton-napi vigasságok, a „Gasztrohegy” programsorozat Badacsonyban, a forraltborfőző verseny és kocsonya-szépségverseny Badacsonytördemicen, az év végi csobbanás a Balatonban Ábrahámhegyen, az újévi Szigligeten, a különböző pincetúrák az egész Balaton-felvidéken; mert, képviselőtársaim, ne feledjük: Balaton mind a négy évszakban. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai