Készült: 2020.04.03.19:15:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

57. ülésnap (2019.03.04.), 112. felszólalás
Felszólaló Fenyvesi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FENYVESI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Friss hír, hogy az Interpol megtalálta Belgrádban Cvetan Vaszilevet, azt a bolgár bankárt, aki mintegy 600 milliárd forintnak megfelelő eurót lopott ki Bulgária egyik legnagyobb magánbankjából, a szófiai Corpbankból. Az oligarcha ellen pénzmosás és csődbűntett gyanúja miatt is büntetőeljárás folyik. Mint ismert, a bankár Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cégével kapcsolatban állt, az Altus Zrt. ugyanis szinte az egész Balkánon érdekelt különböző projektekben, így Bulgáriában is. A bolgár oligarchára az Interpol a legmagasabb fokú, vörös körözést adta ki tavaly ősszel. A bankár politikusoknak és oligarcháknak is hitelezhetett. A nagy kérdés, hogy a Gyurcsány-házaspár neve ott lesze azoknak a listáján, akiknek Vaszilev juttatott a lopott pénzből, illetve a közös cégek kaptake az elsikkasztott milliókból.

Vaszilev azonban nem csak gazdasági értelemben véve köztörvényes bűnöző. Több nemzetközi újságíró-szervezet is foglalkozott azzal, hogy a bankár bérgyilkosokat fogadott, hogy likvidáljanak egy bolgár médiatulajdonost, aki le akarta leplezni a Vaszilev által elkövetett bűncselekményeket. Az eset kapcsán több kérdés is felmerül, amire a bolgár hatóságok remélhetőleg mihamarabb választ adhatnak, mivel Bulgária máris kérte a bűnöző üzlettárs kiadatását.

Tartottáke a kapcsolatot Gyurcsányék Cvetan Vaszilevvel a körözés ideje alatt? Hogyan lehetséges, hogy egy magyar politikus neve egy ilyen sötét üggyel kerüljön kapcsolatba? Miért tagadta eleinte az üzleti kapcsolatot a bolgár bankárral Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai