Készült: 2020.05.26.02:56:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap, 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy István (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás agrárminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Kérdésére az a válaszom, hogy de, a gyerek számít, csak a gyerek számít, az a biztonság, hogy az a gyermek, aki vér szerinti szüleit elveszti ilyen vagy olyan okok folytán, családot találjon, és családi körülmények között tudjon felnőni.Magyarországon van egy intézményesített, kialakult rendszer, amely igyekszik a tőle telhető legjobban működni. Nyilván sok szülőt, sok nevelőszülőt érintő kérdésről van szó, ilyen és olyan is tud lenni ennek a minősége. De a cél az, hogy az idekerülő gyerekek a lehető legjobb körülmények közé kerüljenek, mert majdnem úgy is fogalmazhatok, hogy az intézményesített ellátásnál mindig jobb, ha nevelőszülőnél van a gyerek, és ott családi körülmények között tud felnőni. Tehát ha engem kérdez, én mindig azt fogom válaszolni önnek, hogy a nevelőszülői hátteret kell előtérbe helyezni.

Nem tudom az egyedi esetet, mert nyilván ez egy egyedi eset, amit külön meg kellene vizsgálni, de hogy egy gyermeknek nevelőszülőnél a helye, ott jó helyen van, az biztos. Ha kialakul egy olyan érzelmi kapocs, hogy a nevelőszülő úgy dönt, hogy szeretné örökbe fogadni ezt a gyereket, akkor azt pedig érdemes támogatni, mert ott kialakul a gyerek és a szülő között egy olyan érzelmi összeköttetés, amelyre lehet alapozni nyilván a nevelést, azt a gondoskodó szeretetet, amely majd ezt a gyereket át fogja szőni egész életében.

Nyugodtan mondhatom azt, hogy a nevelőszülők munkája egy olyan nemzetépítő felelősség, amely a családok megerősítését és védelmét szolgálja. Nagyon remélem, hogy minden egyes döntés, minden egyes ilyen, gyermek és nevelőszülő közötti kapcsolat azt a lehetőséget erősíti, azt a mikrotársadalmat erősíti, azt a nemzetépítő alapot erősíti, amit családnak nevezünk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai