Készült: 2019.11.15.08:58:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap, 164. felszólalás
Felszólaló Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:59

Felszólalások:  <<  164  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt válaszolok a konkrét kérdésére, engedje meg, hogy reagáljak egy olyan megállapításra, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni. Nem felel meg ugyanis a valóságnak, hogy a közszférában az elmúlt öt év alatt a keresetek reálértéke legalább 25 százalékkal csökkent. A közszektorban kétségtelenül mérséklődött a keresetek vásárlóértéke, de annak mértéke 2008 óta nem 25, hanem az adóváltozásokat egyensúlyozó kompenzációval együtt 7 százalék körüli volt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egyes európai uniós tagországokban a költségvetési egyensúly helyreállítása és az államadósság finanszírozhatatlansága miatt a közszféra béreinek 30 százalékos nominális csökkentésére került sor, még árnyaltabb a kép.

Ezek után a közalkalmazotti bértábláról: ez valóban magán viseli annak nyomait, hogy egyrészről a bértételek legutóbb 2008 elején növekedtek, másrészről pedig a bértábla befagyasztása óta napjainkig a minimálbér 42 százalékkal, illetve a garantált bérminimum 32 százalékkal emelkedett. Emiatt jelentős számban fordulnak elő olyan fizetési kategóriák, amelyekben a kötelező bérminimumok jelentik a fizethető illetmény legkisebb összegét.

Ehhez hasonló helyzet alakult ki a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők és kormánytisztviselők illetménytáblájában is. A kormány természetesen tisztában van azzal, hogy időszerűvé vált a közszféra bérrendszerének, ezen belül a közalkalmazotti illetményrendszernek az átgondolása. Az illetmények emelése, az illetményarányok javítása azonban csak valamennyi, a közszférát érintő jogviszony illetményrendszerének átgondolását követően, a költségvetési egyensúly követelményei szem előtt tartásával hosszabb távon válik megvalósíthatóvá. A 2013. évi költségvetés terhére többletkiadást eredményező intézkedés csak abban az esetben lehetséges, ha annak végrehajtása a hiánycél tartását nem veszélyezteti.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  164  >>    Ülésnap adatai