Készült: 2019.11.13.05:13:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap, 162. felszólalás
Felszólaló Sneider Tamás (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  162  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim bizonyára ismerik a közalkalmazotti bértáblát, amely fizetési osztályokra és fizetési fokozatokra bontható. Az adott közalkalmazott végzettségétől, szakképzettségétől függően bizonyos fizetési osztályokba van sorolva, és fizetése a munkában eltöltött évek függvényében emelkedik a fizetési fokozatokban megadott szorzók szerint. Ennek a közalkalmazotti bértáblának nagy részét azonban már lefedte a minimálbér.

Egyetértünk azzal, hogy a minimálbér emelésére szükség volt, azonban a közszolgálati fizetések nem emelkedtek 2013-ban sem. A 2013. évi központi költségvetés szerint a közszolgálati tisztviselői illetményalap és a közalkalmazotti bértábla a 2008. januári szinten marad befagyasztva, vagyis a fizetésekben továbbra sem fog megjelenni az elmúlt öt év inflációja. Emellett a 13. havi fizetést, illetve az alkalmankénti jutalmakat is évek óta nem kapják meg a közszolgák.

Eközben társadalmi vitára bocsátották azt a tervezetet, amely rögzíti az állam alkalmazásában állók etikai normáit. Ez az úgynevezett Zöld könyv például még öltözködési szabályokat is meghatároz a közalkalmazottaknak, azoknak, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek. A szociális és egészségügyi területeken, illetve például a bölcsődékben dolgozó közalkalmazottak egyre nagyobb hányada nemhogy fizetésről fizetésre, hanem bizony napról napra kell hogy megéljen. A közszférában dolgozók harmada, vagyis 220-250 ezer fő minimálbért vagy bérminimumot kap, illetve sokan vannak, akik mindössze néhány ezer forinttal efölötti összeget; a keresetek reálértéke pedig, mint látható volt, az elmúlt öt évben körülbelül 25 százalékkal csökkent.

Államtitkár úr, a közszolgák bérét utolérte a minimálbér. Mit szándékszik tenni a kormány a fennálló helyzet megoldására? Mi lesz a közalkalmazotti bértáblával, mikor számíthatnak a közszférában dolgozók béremelésre?

Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  162  >>    Ülésnap adatai