Készült: 2020.09.26.23:15:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap, 154. felszólalás
Felszólaló Dúró Dóra (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:03

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A Barikád hetilap birtokába került, mai napig titkosított szolgálati jegyzőkönyv az újság tájékoztatása szerint arról tanúskodik, hogy a szocialista vezetésű Oktatási Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságáról talicskával tolták ki a cigányfelzárkóztatásra szánt pénzt. A volt főosztályvezető, Borovszky Tímea ellen vesztegetés gyanúja miatt eljárás folyik, azonban helyettesével, Sárközi Gáborral kapcsolatban is többek között összeférhetetlenséget állapított meg a vizsgálat. Ugyanis 2008-ban 22 millió forint támogatást kapott az a kizárólag cigány tehetséggondozással foglalkozó Romaversitas Alapítvány, amelynek Sárközi 2004-től kezdve kurátora volt, és korábban oktatóként részt vett az alapítvány programjaiban is. Ebben a konkrét esetben részese volt a döntés előkészítésének, több kötelezettségvállalás ellenjegyzője volt, sőt a szervezet szakmai és pénzügyi végelszámolását egy személyben ő fogadta el, pedig ezt tiltotta az akkor hatályos, köztisztviselők jogállásáról szóló törvény. Tehát a vizsgálati jegyzőkönyv szerint ez az ember törvénytelenül a saját alapítványának juttatott támogatást.

Mindezek után idén márciusban, tehát az Orbán-kormány alatt a KIM osztályvezetőjévé nevezték ki ezt az embert, pedig az ellenőrzési jegyzőkönyv 2009-ben már elkészült. Tervezik-e, hogy ezt a Sárközi Gábort felelősségre vonják, nem pedig osztályvezetőnek nevezik ki? Illetve ez a vizsgálat a lap tájékoztatása szerint nem terjed ki a nagy összegű rendszeres megbízást elnyerő cégekre. Tervezik-e, hogy ezeket elindítják?

És azt hiszem, ez az eset is rávilágít arra, hogy sajnos nem működik hazánkban az elszámoltatás, és a cigány integrációra szánt, egyébként is hiábavaló támogatásokat saját haveri körüknek játszották ki a minisztériumok.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai