Készült: 2020.03.30.12:45:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2013.02.18.), 243-245. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:59


Felszólalások:  Előző  243 - 245  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Elnézést, elnök úr. Úgy gondoltam, hogy a részletes vitában 6 perc a hozzászólási idő, de akkor....

ELNÖK: Ez jogos. Csak abban az esetben, ha egy szakaszban nyílik meg a vita, akkor 15 perc.

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Értem, köszönöm szépen. Akkor túlságosan normakövető szerettem volna lenni, látják. Akkor tudom folytatni. Még néhány mondatban azért, mielőtt befejezném, az MSZP-nek erre a hazaáruló hozzáállására még rá szeretném a figyelmet irányítani. Tehát elfogadhatatlan, ahogy mondtam, az 5. módosító javaslat, amely lehetővé tenné a rosszhiszemű joggyakorlást és az eredménytelen pereskedést, az eredménytelen eljárást. Ugyanis ebben az esetben is a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg az ingyenes jogsegély díját. Illetve az 1. pont esetében, még azokban az esetekben is, amikor egyébként lakóhellyel rendelkeznek az illegális migránsok, alanyi jogon megadnák az ingyenes jogvédelmet. Úgy gondolom, hogy ezt az előterjesztést, amit a kormányzat elénk benyújtott, nehéz volt liberálisabbá tenni, de az MSZP-nek sikerülne. Tehát nem javaslom a tisztelt Háznak a felsorolt MSZP-s módosító javaslatok támogatását.

Viszont kérem, hogy az általunk megfogalmazott jobbikos módosítókat támogassák, mert nem gondolom, hogy államtitkár úr is azt szeretné, ha itt mindenkinek, minden illegális bevándorlónak ingyenes jogvédelmet nyújtanánk az adófizetők pénzéből, ráadásul olyan helyzetben, ahogy elmondtam, amelyben az Európai Unió ezt nem várja el. Viszont azért fontolják meg a humanitárius célú tartózkodási engedéllyel rendelkezők beemelését ebbe a körbe. Zárszóként nagyon szeretném, mert az általános vitában nem sikerült ebben vitát generálni, bár egy nagyon fontos téma az, hogy az Európai Unióval szemben, illetve azt sem mondom, hogy szemben, hanem legalább a fennálló törvényeket kihasználva meddig tudjuk érvényesíteni a magyar érdekeket.

Én úgy látom, hogy a magyar kormányzat ennél a törvényjavaslatnál sajnos súlyosan leszerepelt a magyar érdekek képviseletében. Nagyon szeretném, ha államtitkár úr is, beszállva esetleg a vitába vagy a zárszóban megindokolná, hogy mely javaslatokat kívánnak támogatni, illetve mit tesznek azért, hogy ez a törvényjavaslat elfogadható legyen, és egyébként annak az irányelvnek is megfeleljen, amit Orbán Viktor miniszterelnök úr oly sokszor megfogalmazott, hogy az EU-ban is meg kell találni azokat az eszközöket, amelyekkel bővíteni tudjuk a magyarok döntési kompetenciáját és mozgásterét. Egyfajta szabadságharcos retorikát hallottunk, de én azt szeretném, ha a szakpolitikák területén is ez érvényesülne és a konkrét törvényjavaslatokban is, a konkrét minisztériumi munkában is ez köszönne vissza.

Úgy látom, hogy a minisztériumban dolgozók, szakértők megszokták már, hogy mindig a maximumot kell sajnos az EU felé letenni az asztalra, mert abból nem lehet gond. Jó lenne, ha mondjuk, egy vita után esetleg államtitkár úr visszamenne, és megkérdezné azokat, akik az előterjesztést készítették, hogy miért nem elsődlegesen a magyar érdekek szerint járnak el, és legalább a fennálló szabályokat miért nem használják ki az Európai Unió keretében. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  243 - 245  Következő    Ülésnap adatai