Készült: 2020.09.25.14:36:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2001.06.26.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az ellenzéket talán megdöbbenti bejelentésem: a nyugdíjasok helyzete a polgári kormányzás három éve alatt javult. (Derültség, felzúdulás az MSZP soraiban.) Javult, noha önök állandóan azt hangoztatják, hogy a Fidesz vezette koalíciós kormányzat mintegy 50 milliárd forinttal rövidítette meg azokat, akik sok évtizedes munka után nyugdíjasokká lettek. Az állítás, mint azt látni fogjuk, nem igaz.

Tisztelt Ház! A tények azt mutatják, hogy a nemzetgazdaság növekedő teljesítőképességének megfelelően az inflációt meghaladó mértékben növeltük a nyugdíjakat, s azok nemcsak megőrizték reálértéküket, hanem efelett is növekedtek. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.) Differenciált emelést hajtottunk végre a legkisebb nyugdíjak körében, ez 20-25 százalékos növekedést jelentett. Másképp fogalmazva ez azt jelenti, hogy a létminimum alatt élő nyugdíjasok számát a felére csökkentettük.

Ismeretes tény, hogy a polgári kormány a kormányok történetében először, tavaly novemberben kamatostul adta meg azt az összeget, amely a tervezettnél magasabb áremelés miatt járt a nyugdíjasoknak. Csak ezek az intézkedések is azt eredményezték, hogy szemben az 1994-98 közötti időszakkal, amikor is a nyugdíjak reálértéke 12 százalékkal csökkent, a polgári kormányzás első két évében a nyugdíjak vásárlóértéke mintegy 4,5 százalékkal növekedett.

Tisztelt Ház! Idén januárban 10,3 százalékos emelésre került sor, s ehhez kapcsolódott az a visszamenőleges 3,5 százalék, amelyet egyébként éppen a napokban kapnak kézhez a nyugdíjasok, és innentől kezdve ezzel a megemelt értékkel növekedett nyugdíjat kapnak. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak s a nyugdíjszerű ellátások összege átlagosan mintegy 36 ezer 500 forint lett, a nyugellátások átlaga pedig 39 ezer 100 forintra emelkedett. Ezen tények alapján elmondható, hogy a kormány teljesítette ígéretét, s nagy biztonsággal állítható, hogy az 1999-től 2002-ig terjedő időszakban a nyugdíjak reálértéke 16 százalékkal fog emelkedni.

Mit is jelent ez, képviselőtársaim? 1 százalék nyugdíjemelkedés a pénzügyesek szerint 13 milliárd forintot jelent. Ha ezt önök összeszorozzák, akkor ez 200 milliárd forintot jelent, azt jelenti, hogy 200 milliárd forinttal többet költhetnek a nyugdíjasok, mint ha csak megőriztük volna a nyugdíjak vásárlóértékét. Tudom, vannak, akik ragaszkodnak az 50-es számhoz, úgy is értelmezhetik, hogy évről évre több mint 50 milliárd forint pluszt kaptak a nyugdíjasaink.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tudjuk jól, hogy a nyugdíjasok közül sokan nyugdíjas korukban is vállalják a munkát. Ez egyébként, orvosként azt kell hogy mondjam, sok esetben nagyon jót is tesz, de nem mindegy, hogy mennyiért. Régi fájdalmuk az, ahogy eddig az adót kiszámították: összevonták a nyugdíj összegével, és a fizetés, amelyért megdolgoztak, már egy magasabb adósávban adózott, bizony sokszor nem is keveset. Volt olyan eset, amikor a nyugdíjas a nyugdíj melletti munkabéréből 40 százalékot fizetett ki személyi jövedelemadóra, míg ugyanezen munkát végző ember ugyanebből a bérösszegből csak 20 százalékot fizetett be, vagyis a nyugdíjas kétszer annyi adót fizetett. Pénzügyesek, adószakértők éveken keresztül magyarázták a magyarázhatatlant.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Most végre a polgári kormány megtalálta a helyes választ: 2002. január 1-jétől eltörli ezt a méltánytalanságot. Így a nyugdíjasmunka értéke ugyanakkora lesz, mint bármilyen más munkáé. Mindennek következtében, tisztelt képviselőtársaim, ez az intézkedés 2002-től közel 400 ezer nyugdíjas korú embert fog érinteni, s ez azt jelenti, ha egy 40 ezer forintos munkabérrel számolok egy 40 ezer forintos nyugdíj mellett, akkor ez egy nyugdíjasnak átlagosan 48 ezer forint megtakarítást jelenthet egy évben. A kormányzat erre a célra 13-15 milliárd forint pluszt különít el.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy ezek a tények önmagukért beszélnek, s meggyőződésem, hogy a választópolgárok túlnyomó többsége, de mindenekfelett az előttünk járó generációk a saját mindennapjaikban is érzik azt, hogy egyre jobbá válik az életük.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai