Készült: 2020.09.23.19:40:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2000.11.10.), 92. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm tisztelettel. Elnézést kérek, képviselő úr, csak a másik oldalra is reagáltam; úgy gondoltam, hogy egyet ide, egyet oda illik reagálnom.

Képviselő úr a hozzászólása második felében említette a Segítő Jobbot és a Magyar Vöröskeresztet. Ez két olyan kérdés, amelynek az elrendezésére megtettük a szükséges lépéseket. A Magyar Vöröskereszt esetében egy szerződéssel a minisztériumon belül ezt rendezni lehet, tehát ugyanakkora összeg fog a rendelkezésére állni. A Segítő Jobb esetében pedig egy módosító indítvánnyal fogunk ezen a problémán segíteni, szintén tárcán belül elrendezzük. Úgy gondolom, jogos az ön felvetése, ezzel én is egyetértek.

Amit ön a röntgenkészülékről mondott, részben összecseng azzal, amit én most mondtam a gép-műszer beszerzéseknek egy kicsit a háttérbe szorításáról, amelyet felvállalunk. Ennek oka, hogy az Egészségügyi Minisztérium költségvetésében van három olyan igen nagy szervezet, amelynek dolgozói létszámáról, bérarányáról mi gondoskodunk.

Az egyik az Országos Mentőszolgálat. Sokszor szomorú aktualitások bizonyítják, hogy ezen a területen fejlesztenünk kell. Ide koncentráltuk mind az anyagi, mind a humán fejlesztéseit a minisztériumnak. Ez egyébként látható a számokból, itt több mint 20 százalékos növekedés van.

Idetartozik a tisztiorvosi szolgálat fejlesztése; elég, ha a ciánmérgezésre gondolunk. Én már többször elmondtam, ez nagyon fontos, hogy a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ dolgozói munkájának köszönhetjük, hogy egyetlen ciánmérgezett eset nem volt az országban, és több száz tonna fertőzött haltetemnek az elpusztítása, megsemmisítése úgy megtörtént, hogy nem volt belőle fertőzés. Ez egy nagyon komoly teljesítmény, ezért érthető, hogy ide koncentráljuk az erőnket.

A harmadik az Országos Vérellátó Szolgálat, amelynek teljes átszervezése megtörtént: vérbiztonság van az országban. Megint egy szomorú eset kapcsán a sajtóból értesülhettek: több mint 130 adag AB negatív, legritkább vér rendelkezésre állt, és még mindig van 30 adag vérünk. Ez egypár nappal ezelőtti adat, azóta valószínűleg feltöltötték a készleteket.

Erre koncentráltunk. Kérem, értse meg, hogy a röntgen gép-műszer most egy picit hátrébb szorult, de épp a napokban döntünk 600 millió forintról röntgen gép-műszerre az országban, ez körülbelül húsz készülék beállítására lesz elegendő az idei évben.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai