Készült: 2020.09.21.12:05:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2000.11.10.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Asszony! Egyetlen olyan gondolat van, amit szeretnék, ha figyelembe venne.

Ön két elemét sorolta fel annak a háromnak, amire - ha egyszerűen fogalmazok - elköltik a kórházak a működésre kapott költségeket. Az egyik a betegellátásnak az ön által felsorolt költségei: fűtés, világítás, gyógyszer; a másik rész a betegellátást végző személyek bére; a harmadik rész: gép-műszer, eszközbeszerzés. (Dr. Vojnik Mária: Ezt a hármat mondtam.) Képviselő asszony, ön csak kettőt állított szembe. Mi azt mondjuk, hogy a betegellátásra fordított összegek változatlanul biztosítottak, és azt kérjük a kórházvezetéstől, hogy a gép-műszerre, egyéb berendezésekre, beruházásokra fordított kiadásaikat egy átmeneti időszakban fogják vissza, és elsősorban bérre költsék. Az eddigiekben pontosan ezt csinálták: bér helyett gép-műszert, eszközöket vettek, beruházásokat folytattak le.

Tehát, képviselő asszony, semmi nem veszélyezteti a betegellátást, a kórházak fűtését, világítását, ha ön esetleg, immáron ikszedszer, ezt próbálná sugallni a magyarországi hallgatóknak, nézőknek, a magyar beteg embereknek az Országgyűlésből. Ez nem igaz.

Jelen pillanatban azt kérjük, hogy elsődleges legyen a kórházvezetés számára az egészségügyi dolgozók bére és másodlagos kérdésként kezeljék a beruházásaikat, mert ha nem így lesz, akkor ezt az egészségügyet ma leginkább az fenyegeti, hogy nem tudják megfizetni azt a humán erőforrást, azt a jól képzett munkaerőt, amelyik egyébként ott van, s elmegy más ágazatba, ráadásul olyan munkakörökbe, amely meggyőződésem, hogy egyetlen nővérnek sem esik jól, hiszen nem erre képezték, és nem erre esküdött fel.

Mi most ennek az anyagi forrását megteremtjük. Némi együttműködésre tartunk igényt a kórházmenedzsmenttől és az önkormányzatoktól. S azt kérem, hogy önök is inkább támogassanak bennünket ebben.

Köszönöm tisztelettel. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai