Készült: 2020.09.23.19:23:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2000.11.10.), 102. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Képviselő Asszony! Nem is megyek bele abba a számháborúba, amit ebben a Házban mi már többször lefolytattunk egymással, tulajdonképpen feleslegesnek is tartom. Azt viszont kérem, ne tegye, bárhogyan is sült el, bárhogyan is sikerült, a 15 milliárd forintos egyszeri juttatás nem azért került be a magyar egészségügybe és az emberek zsebébe bér formájában, mert nem lett volna elég a kasszában lévő pénz, ne állítsa be ezt a pénzt így, nagyon szépen kérem, nem erről szólt a mese. Arról szól, hogy ezeknek az embereknek többletjövedelmet szeretett volna juttatni a kormányzat, és ezt meg is tette, ennek következtében statisztikailag kimutatható, hogy a közalkalmazottak között az egészségügyi dolgozóknak volt a legnagyobb a bérfejlődése ebben az esztendőben. Tessenek ezeket elolvasni!

A másik, amit a képviselő asszony mond, a gyógyszerkassza. Eddig minden évben infláció plusz 10-12 százalék volt a gyógyszerkassza növekménye, ez irreális. Egyetlen ország nem fordít ekkora arányban gyógyszerre az egészségügyre fordítható pénzéből; egyetlen ország sem, egyszerűen irreálisan magas. Ez a kormányzat felvállalta azt, hogy igenis, ezt a profitkivitelt ésszerű, normális, az üzleti haszonhoz illeszkedő keretek közé fogja szorítani. Ennek következtében most ott tartunk, hogy infláció plusz 5 százalék körüli a gyógyszerkassza növekménye. Ez komoly előrelépés, de még mindig nem elegendő.

Képviselő Asszony! Ezekben az árakban lefele van komoly tartalék, amelyet el kell érnünk. Nem biztos, hogy mindig sikerül, de ha, mondjuk, a parlament egységesen segítene ebben ennek a kormányzatnak, akkor biztosan jobb helyzetben lennénk, de nem ezt kapjuk. Folyamatosan arra törekszenek önök, hogy felfelé srófolják a gyógyszerárakat. Nem értem meg, hogy ezt miért teszik velünk, nem helyes magatartás, higgyék el, mert hiába mondják, a beteg pénztárcája és a biztosító pénztárcája ugyanaz a pénztárca, csak két zsebe van neki, képviselő asszony. Ezt az egyszerű matematikát sokszor elmagyaráztam már önöknek. Kérem, segítsenek, és legyenek partnerek abban, hogy ez a két pénztárca együttesen kevesebb összegből elegendő legyen, mert ez lehetséges.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai