Készült: 2020.09.19.01:31:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

167. ülésnap (2000.10.20.), 134. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő asszony, engedje meg, hogy a gyedről és a kiegészítő családi pótlék összefüggéséről elmondjak önnek két gondolatot. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a gyermek - és egyébként ezt többször elmondtam a parlamentben és Andorka professzor úr tanította még annak idején, illetve az ő álláspontja - egy olyan társadalmi jóság, amely mindenkinek hasznot hoz, függetlenül attól, hogy hol nevelkedik föl, melyik családban, és amelynek a költségeiben a társadalomnak részt kell vállalnia. Ezt mi elfogadjuk, és egyetértünk ezzel a gondolattal.

Kétféle formában tud a társadalom ebben részt venni a mi álláspontunk szerint. Azok, akik önálló jövedelemmel rendelkeznek, és így a társadalom egésze rendszerének fönntartásához az adóforintjaikkal hozzá képesek járulni, az ő számukra az adóforintok helyben maradása a legjobb megoldás, hiszen sokkal egyszerűbb és méltányosabb, ha megtarthatja azt az adót, amit egyébként befizetne a társadalomnak. Az ő esetükben ez a hozzájárulásunk. Azoknak a családoknak az esetében, akik nem rendelkeznek olyan jövedelemmel, amelyik adóköteles lenne, azt gondoljuk, hogy a kisegítő családi pótlék, illetve a gyet az a megfelelő megoldás, amellyel a társadalom a hozzájárulását ki tudja fejezni.

Úgy gondolom, hogy ez a két rendszer jól egészíti ki egymást, és nem hiszem azt, hogy túlzás lenne, ha egy családban annyi adóforint termelődik, amelyből 360 ezer forint éves adókedvezmény megadható, azt sem tartom túlzásnak, ha ezt megtesszük. Azt hiszem, az nagyon jó helyre fog kerülni, és abból a magyar társadalom számára igen értékes, hasznos fiatal emberek, felnőttek lesznek majd, amire egyébként ennek a társadalomnak alapvető szüksége van. Tehát nem hiszem, hogy rossz úton járnánk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai