Készült: 2020.09.20.20:08:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2000.10.19.), 94. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő asszony, örülök neki, hogy tegnap este óta már azért változott az álláspontja, legalább azt az ön által egyébként nagyon sokszor és rendkívül helytelen, tévesen, mert a valóságnak nem megfelelő állításként megfogalmazott állítást, miszerint ez a kormányzat az egészségügyi rendszerből forrásokat vont volna ki, ezt legalább ma már nem ismételte meg. Tehát érdemes volt a tegnap esti vita, mert legalább idáig eljutottunk. Sőt, és ennek is nagyon örülök, mert tegnap este itt közben egy magánvitánkban azt is kértem öntől, mert az álláspontot el tudom fogadni, hogy nem tudtunk akkora pénzt fordítani az egészségügyre, mint amekkora pénzt nagyon szívesen és nagyon jó érzéssel fölhasználnék én magam is - és azt hiszem, a teremben ülő, az egészségügyért aggódó képviselők is - az egészségügy helyzetének javítására. Az egyébként tény, hogy az egészségügy az elmúlt tíz évben óriási veszteségeket szenvedett el. Ezeket a veszteségeket nevezhetjük forráskivonásnak, az elmúlt két évben megkezdődött ennek a visszapótlása, de a visszapótlás üteme valóban nem olyan nagy, mint amekkorát mi magunk szeretnénk.

A dologi és bér kapcsolatában, képviselő asszony, az egészségügy finanszírozása, a fekvőbeteg-ellátás egyértelműen, de a többi is nem dologi költséget ad és nem bérköltséget ad, hanem teljesítmény után, bokatörésért, vakbélműtétért fizet, és a kórházmenedzsment-igazgató maga dönti el bizonyos jogszabályi kereteken belül, hogy ebből mennyit fizet bérre és mennyit fizet dologira.

Képviselő asszony is ismeri azt a tanulmányt - néhány éve készült, egy nagyon jelentős tanulmány volt, a Nemzetközi Gyógyszergyártók Szövetsége csinálta -, amelyik kimondta azt, hogy nem a takaró rövid, hanem rossz irányban van a rendszeren. Azt pedig minden, rendszerben szereplő tudja, hogy a rendszer belső arányai, méretei nem felelnek meg a kor követelményének, és ezeket át kell alakítani. Ez az átalakítás zajlik, és én kérem ehhez az önök türelmét, segítségét. Azt pedig visszautasítom, hogy a betegek bizonytalanságban lennének, és hogy az ellátás színvonala ne felelne meg az európai színvonalnak.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai