Készült: 2020.07.05.00:41:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap (2015.11.23.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Örömteli mindannyiunk számára, hogy a népegészségügy területén az utóbbi időben számos kedvező és pozitív hatással bíró intézkedés került bevezetésre.

(12.30)

Megemlíthetjük itt a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, a közétkeztetési rendelet bevezetését vagy a különböző szűrőprogramok kiterjesztését. Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy a világ legtöbb országában, így Magyarországon is komoly problémát jelentenek az egészségügyben a várólisták. Azon tényezők, mint a krónikus betegségektől szenvedő betegek számának növekedése, a lakosság elöregedése vagy a betegek egészségügyi ellátással szembeni igényeinek növekedése a technológiai változások következtében is, hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nő a kereslet az egészségügyi szolgáltatások iránt.

Az egészségügyi kormányzat 2010 után - helye­sen ‑ felismerte, hogy a várólisták megfelelő kezelésének az az első lépése, hogy pontos adatokkal bírjunk, és megfelelő nyilvántartás álljon rendelkezésünkre. Mindezeknek megfelelően 2012-ben új, online várólistarendszer került kialakításra. Ez az új rendszer országosan azonos elvek mentén, transzparensen működik.

Elfogadásra került az a jogszabály is, amely kötelezővé teszi, hogy a közfinanszírozott CT-MRI diagnosztikai szolgáltatók 14 napon belül kötelesek a diagnosztikai vizsgálatot elvégezni daganatos klinikai kórkép gyanúja esetén. Mindezeken túl a várólisták csökkentésének prioritását mutatja az is, hogy a kormányzat a tavalyi év végén 1 milliárd, ebben az évben újabb 5 milliárd forint célzott többletforrást tudott fordítani a várólisták csökkentésére.

A program révén a 2012. évi 70 ezerről 2015 áprilisára 44 ezerre csökkent a várakozók száma, a hírek szerint azóta is tovább. Kérdezem tisztelt államtitkár urat: hogy áll most a várólista-csökkentési program, hogyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) segíti a kormány a várólisták csökkenését? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai