Készült: 2020.07.04.21:47:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap (2007.05.07.), 57. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:07


Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz). Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1999-es és a 2000-es tiszai árvizet követően a magyar vízügyi szakma teljes támogatásával és segítségével a polgári kormány kidolgozta a Vásárhelyi-tervet. A 2002-es kormányváltás óta sajnos csak ígéreteket kaptunk az építkezésekről, lényegében még egyetlen új műtárgy sem került megépítésre, sőt a jelek szerint az évtized végére tudunk csak eljutni a végső befejezéshez.

(15.00)

A Magyar Köztársaság kormánya 1003/2007. számú rendeletével az idén január 24-én határozatban mondta ki, hogy 25 éven belül kell megteremteni a folyóvölgy árvízvédelmi biztonságának feltételeit. Huszonöt év! Addig mi lesz a Tiszával? - mert megígérni aligha tudja bárki is, hogy addig nem lesz árvíz. Biztosan mindenki emlékezik, hogy a Vásárhelyi-terv kidolgozását elindító árvizek óta szinte minden esztendőben szembe kellett nézni a Tisza erejével. Legutóbb éppen egy évvel ezelőtt rettegtek tízezrek, hogy átszakad-e a Tisza és mellékfolyóinak gátja valahol. A kiváló felkészültségű vízügyi szakemberek bravúrja kellett például ahhoz, hogy megvédjék a Köröszugot. Egy felelős kormány nem hagyatkozhat mindig a véletlenekre!

Oly sokszor elmondtuk mi, ellenzéki képviselők, mennyire fontos a másfél millió magyar állampolgár otthonának biztonsága, s oly sokszor megígérték önök, hogy felgyorsítják a Vásárhelyi-tervet. De azt azért senki nem gondolta volna, hogy pusztán azért beszélnek a tervről olyan sokat, hogy semmit ne csináljanak. Mert lényegében nem történt semmi, egyetlen árapasztó tározó sem készült el. Azt is mondták korábban, hogy a kormánynak rendelkezésére áll a szükséges pénz, de csak azt látjuk, hogy az eredetileg vidékfejlesztést is magában foglaló tervből fokozatosan hagynak el elemeket. Ám hiába tették olcsóbbá az egészet, mégsem sikerült megépíteni még a keveset sem.

Ma már ott tartunk, hogy uniós társfinanszírozásra várunk. Ennyire nincs pénze az államnak. Miért tesszük uniós pályázati sikerektől függővé százezrek otthonának sorsát? A folyó környékén lévő települések nem tudnak biztonságban tervezni, fejlesztéseiket nagymértékben befolyásolja a fölösleges halogatás.

A Tisza szabályozását illetően eléggé pesszimistán tekinthetünk a jövőbe. A kormányhatározat szerint felül kell vizsgálni a tavalyi tapasztalatok alapján a Vásárhelyi-terv árvízvédelmi fejlesztéseinek megvalósítását, ütemezését. Pedig csak egyetlen tanulsága van az esetnek: ha az eredeti tervek és ígéretek szerint megépülnek a folyó menti műtárgyak, akkor nem kellene rettegnünk az újabb és újabb árvizektől.

Tisztelettel kérdezem, államtitkár úr, ön szerint meddig lehet felelőtlenül játszani a Tisza mentén élő emberek biztonságával. Ön és a minisztérium, a miniszter úr és a kormány átérzi-e annak a problémának a súlyát, amelyet az jelent, hogy a Vásárhelyi-terv nem készült el, és tervezi-e, hogy haladéktalanul felgyorsítja a terv megvalósulását?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai