Készült: 2020.07.08.13:47:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 48. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Képviselő Úr! Jobb lett volna, ha nem szól egy szót sem. Egy: fogalma nem volt, hogy én miről beszélek; kettő: arról sem, hogy ön miről beszél. Ne haragudjon, fogalma nincsen! Én arról beszéltem, hogy ma 500 ezer munkanélkülinél több van az országban, ön meg azt mondta, hogy önök munkahelyeket teremtettek. Önök nem teremtettek munkahelyet, hanem megszüntettek munkahelyeket, és temérdek cég csődeljárás alatt van, beadta a kulcsot, vége van. Csak Szolnok: nagyságrendben 300 millió forinttal kevesebb az iparűzési adó a határtalan nagy gazdasági teljesítmény miatt. A közcélú foglalkoztatást el tudom önnek magyarázni elejétől a végéig, ha gondolja. Az arról szól, hogy segítsünk azoknak, akik azért nem tudnak elhelyezkedni, mert nincs munka; azért, mert nem tudom, hány éven keresztül nem tudtak munkába kerülni. De nem gondolom, hogy önnel nekem ez ügyben vitatkozni kellene. Jó lenne, ha azt látná, hogy amiről beszél, az nem úgy van, és a munkahelyteremtés más, mint hogy a közcélú foglalkoztatásban embereknek lehetőséget adunk ideig-óráig. Ez a nagy problémám.

De nem is erről szerettem volna beszélni, inkább arról, hogy azért az gyönyörű, hogy a felelősség a miénk egy ilyen költségvetés összeállításáért, azért, mert beadtunk módosító javaslatokat. Tessenek már végiggondolni az elmúlt nyolc évet! Folyamatosan arról volt szó, hogy próbáltunk módosító javaslatokkal segíteni a költségvetés kialakításában, és önök folyamatosan elutasítottak mindent. Tudok mondani példát bizottsági ülésről, amikor az adótörvények módosításánál a sport támogatását szerettük volna elérni úgy, hogy az adójából írja le a sportlétesítmények fejlesztési pénzeit az a vállalkozó, aki abba beleteszi, mint a filmtörvény kapcsán. Ezt ott a bizottságban mindig elfogadták az önök képviselői, és amikor idejutottunk, rögtön elutasították. Nekem egy sikerélményem van módosító javaslat kapcsán, az az 500 forint, amit a gyerekeknek diáksport-normatívaként tavaly az idei költségvetésbe be tudtunk rakni. Nyolc év alatt egy darab ilyen volt.

Azt gondolom, ez méltatlan, és utána azt mondják, hogy mi vagyunk a felelősek a költségvetésért?! Van felelős ellenzék, csak a felelős ellenzéket komolyan kéne venni annak, aki a hatalomban van. Önök ezt messze nem teszik meg.
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai