Készült: 2020.07.12.12:13:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 36. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! A munkahelyteremtés kapcsán Nagy László képviselő úrnak, aki azzal kezdte, hogy de jó, mert annyi munkahelyet teremtett már a Szocialista Párt, hogy az egyszerűen követhetetlen: valóban, 500 ezer fölött van a munkanélküliek száma az országban. Ha munkahelyteremtésről beszélünk, akkor arról beszéljünk, hogy hány cég alakult, hány új munkahelyet sikerült teremteni, a foglalkoztatás szintjei hogyan növekedtek, és azt gondolom, hogy akkor van vita.

De közvetlenül utána arról beszélni, hogy a közcélú meg a közhasznú munka majd egy irányba terelődik, és ez is munkahelyteremtés, hát, képviselő úr, mondjuk úgy, hogy ez egy enyhe csúsztatás. Ugyanis a közcélú meg a közhasznú munka után ezeknek az embereknek tartós foglalkoztatásban kéne részt venniük, tehát munkahelyet kellene teremteni, hogy el tudjanak menni utána dolgozni. De most nem erről szól a dolog. Most arról szól, hogy önök lyukakat foldoznak és toldoznak, és azok az emberek, akik egyébként nem tudnak normális munkahelyen dolgozni, most megkapják a lehetőséget. Ez egyébként jó, ez egyébként egy nagyon szép dolog. De ugye, tudjuk azt az oldalát is, hogy nem állja senki az eszközöket, a munkaruhát, azt a plusz mennyiségű létszámot, amely az ő programjukat kell hogy szervezze, és a foglalkoztatásukat bonyolítsa. Ez nem kis pénz, mondjuk, az önkormányzatoknak.

Mondom még Szolnok vonatkozásában: 960 ember él vagy élt Szolnokon segélyből, ennek a felét lehetett a közcélú foglalkoztatásba bevonni. Ebből a körülbelül 500 emberből 260 volt alkalmas arra, hogy foglalkoztassuk is. Ez egy nagyon komoly dolog. De jó lenne, mondjuk, kiterjeszteni olyan szintre, hogy a vállalkozásokban is lehessen ezeket a közcélúakat használni. Tehát azt szeretném kérni a képviselő úrtól, hogy akkor vitatkozzunk, csak akkor tessék megmondani nekem, hogy milyen munkahelyeket tetszettek teremteni akkor, amikor növekszik a munkanélküliség Magyarországon.

Egyébként valóban vannak térségek az országban, valóban vannak olyan helyek, ahol ez valóban nő, és valóban örülhetünk neki; csak úgy általánosságban ne tessék már ilyeneket mondani! Azt gondolom, hogy ez a dolog úgy lenne korrekt, ha el tetszene mondani, hogy nem munkahelyeket tetszettek teremteni, hanem közcélú foglalkoztatási lehetőséget tetszettek olyan kétharmad részben megteremteni.

Köszönöm. (Göndör István: Ez nem így van.) De, ez így van. Ez így van! (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai