Készült: 2020.02.21.11:36:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap, 78. felszólalás
Felszólaló Menczer Tamás
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:11

Felszólalások:  <<  78  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Jelenleg mintegy 6 ezer német vállalat több mint 300 ezer magyar embernek ad munkát, a német befektetői közösség a legnépesebb hazánkban. Ami a Boscht illeti: a Bosch magyarországi tevékenysége sok szempontból kitűnő példáját adja a hazai gazdaságban végbemenő folyamatoknak és változásoknak. Az országban a múlt század eleje óta jelen lévő német vállalat ma már hazánk egyik legnagyobb külföldi befektetője  ahogyan erre ön is utalt a felszólalásában  és egyik legnagyobb munkáltatója is.Az ön által is említett tény, hogy az elmúlt hónapokban, egészen pontosan az elmúlt három hónapban három új, jelentős, egyenként mintegy 10 milliárd forint értékű Bosch-beruházásról számolhattunk be, egyértelműen jelzi, hogy hogyan gondolkodik ez a cég Magyarországról, illetve a magyar befektetői környezetről. A folyamatos fejlesztések, újrabefektetések megdönthetetlen bizonyítékai a hazánk iránti befektetői bizalomnak és elégedettségnek. A beruházók  ahogy a Bosch is  Magyarország mellett szóló pozitív befektetési döntésekkel folyamatosan elismerik hazánk gazdasági eredményeit, illetve azt a gazdasági környezetet, amely a beruházásoknak abszolút kedvező.

A Bosch magyarországi jelenléte a legjobb példája annak a tulajdonképpen kettős elvárásnak, amely a magyar gazdaságot jellemzi. A német ipari óriás ugyanis egyszerre vállal szerepet hazánk újraiparosításában, és egyben élen jár abban a folyamatban, amely úgy hívunk, hogy a „made in Hungary” korszakából az „invented in Hungary” korszakába szeretnénk átmenni, tehát a fejlesztésre helyezzük a hangsúlyt.

A magyar gazdaságpolitika a fókuszt a magas hozzáadott értékű munkahelyekre helyezi, ebben a folyamatban pedig a Bosch Magyarországon évtizedek óta úttörőként van jelen. Magyarország fontos részét képezi a Bosch globális kutatás-fejlesztési hálózatának, amit jól érzékeltet, hogy 2017-ben összesen 55 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre a vállalat hazánkban, továbbá több mint 2300 embert alkalmaz a K+F területen. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  78  >>    Ülésnap adatai