Készült: 2020.01.22.00:27:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

198. ülésnap (2009.03.23.), 188. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Parlament! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint arra a parlament keretein belül többször is felhívtuk a figyelmét, a 2008. december 15-én életbe lépett vasúti menetrend megszüntette a közvetlen vasúti összeköttetést a főváros és Szekszárd, illetve Baja között. Ezzel a lépéssel több tízezer ember életét nehezítették meg, akik eddig vonattal utaztak, de a változtatások után már nem tudnak ezzel a lehetőséggel élni.

Bár legutóbb államtitkár úr válaszában még arról beszélt, hogy milyen szép és milyen jó minden, ennek némileg ellentmond, hogy az intézkedés nagy felzúdulást keltett nemcsak az utasok, hanem a vonalszakaszon érintett települések polgármesterei körében is. Mi ugyanis pontosan tudjuk, hogy milyenek az állapotok, azon pedig már meg sem lepődtünk, hogy államtitkár úr olyanokat talált mondani, hogy itt 100 kilométer/órás sebességgel közlekednek a vonatok.

Olyan széles körű összefogás indult el, amelynek köszönhetően az elmúlt két hétben már több mint 3000 aláírás gyűlt össze, és ez a szám folyamatosan növekszik, az aláírásokat hamarosan eljuttatjuk önökhöz, amely aláírások értelmében azt kérjük a MÁV Start Zrt.-től, hogy állítsák vissza a napi két pár közvetlen járatot a Budapest-Szekszárd-Baja vonalon.

Az ügyben önhöz korábban intézett kérdéseinkre adott válaszában azt mondta, hogy az intézkedés oka az ütemes menetrendre való áttérés és a pályaszakasz rossz állapota, amely nem teszi lehetővé a gyorsvonatok közlekedését. Válaszának ellentmond az a tény, hogy iskolaidőben vasárnaponként ma is van egy közvetlen járatpár Budapest és Baja között. A Sugovica IC népszerűsége azt mutatja, hogy igény is lenne a közvetlen járatra. Korszerű motorvonatok beállításával olyan logikus, jövőbe mutató, magas kihasználtságú, több ezer utas, valamint a polgármesterek kérésének megfelelő szolgáltatás jöhetne létre, ami már hasonlítana az európai normákhoz.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi az oka annak, hogy a vasúti közlekedést egyre nehezíteni, az európai fejlesztésekkel pontosan ellentétesen, leépíteni akarják? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Figyelembe veszik-e önök az új vasúti menetrend összeállításánál a térség egybehangzó kérését, és visszaállítják-e a közvetlen vasúti közlekedést a Budapest-Szekszárd-Baja vonalon?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai