Készült: 2020.01.18.10:16:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2007.11.13.), 403. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  403  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Eddig arról beszéltem, hogy a különböző kormányzati döntések következtében 2008-ban mennyivel fognak csökkenni az önkormányzatok különböző típusú támogatásai, és beszéltem arról is, hogy manipulálja a kormány valamilyen szinten - nem valamilyen szinten, hanem teljes mértékben - a bevételeket.

A helyi adók kérdése számomra Szekszárd városában is nagyon fontos kérdés, főleg akkor, amikor megdöbbenve tapasztaltam azt, hogy az elmúlt egy év kemény önkormányzati munkájának következtében 2007. január 1. és 2007. október 1. között az önkormányzatunk az iparűzési adó alapját mintegy 11 milliárd forinttal növelte meg. Ebből azt gondoltam, azt gondoltuk társaimmal, hogy a következő évben az iparűzésiadó-bevétele az önkormányzatunknak mintegy 200 millió forinttal növekszik. Ehhez képest az adóerő-képességünk növekedése következtében mintegy 160 millió forintot fog elvonni a kormány a jövő évi adóbevételeinkből, illetve ennyivel csökkenti a normatív támogatást az adóerő-képesség növelésére hivatkozva.

Azt gondolom, hogy amikor ez a törvény megszületett a szolidaritás jegyében, ez egy rendkívül nemes, jogos és egy reális cél volt. Viszont ezt felül kellene bírálni a jövőt tekintve, mert van különbség olyan önkormányzatok között, akik saját erejükből növelik meg az adóbevételeiket, vagy olyan kormány által támogatott önkormányzatok, akár mint Győr vagy Dunaújváros, ahol különböző módon, mondjuk, Dunaújváros esetében mintegy 20 milliárddal támogatta a kormány az önkormányzatot, ezáltal megnövekedett az adóerő-képesség. Azt gondolom, itt jogos az elvonás, de olyan önkormányzatok esetében, mint a miénk, viszont méltatlan, de később erre még visszatérnék.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  403  Következő    Ülésnap adatai