Készült: 2020.01.25.06:04:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2007.11.13.), 393. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  393  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Végh képviselő úr, igaz, nincs itt, de biztatott arra vonatkozóan, hogy úgy is meg lehet oldani egy költségvetést, legalábbis utalt rá, hogy zárjunk be egy iskolát, mert akkor talán annak nem finanszírozásával egyensúlyba kerülhet az önkormányzat költségvetése. Attól félek, sajnos Szekszárdon előbb-utóbb erre a sorsra jutunk, ha nézem azt, és folytatva a normatív támogatások csökkentését, ami városunkat nagyban érinti egy sajátos nevelési igényű gyermekek oktatását végző intézmény esetén. Ugyanis az eddigi, mintegy 464 ezer forint/fő/éves normatív támogatás a következő évtől, a 2008-2009-es tanévtől mintegy 240 ezer forint/fő/évre fog csökkenni.

Ez a drasztikus csökkenés, ami gyermekenként évente mintegy 224 ezer forint, az önkormányzatunk számára felvállalhatatlan. Fogunk csatlakozni az önkormányzatokat érintő módosításnál, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásának finanszírozását ne vonja meg ilyen drasztikusan a kormányzat, mert ezzel a kormány arról döntött, hogy Szekszárd esetében mintegy 104 sajátos nevelési igényű gyermeket az utcára tesznek. Ugyanis az önkormányzatunk nem tudja vállalni ezt a plusz 224 ezer forintos normatív támogatást.

És itt visszatérek az önkormányzati bevételek manipulálására, amikor azt mondták, hogy a térítési díjakat emeljük fel. Ilyen normatív csökkentés mellett hogyan lehet azt elképzelni, hogy legalább mintegy 14 százalékkal a térítési díjakat emelje fel az önkormányzat? A kormány azt nem vette figyelembe, hogy jövőre mind a gáznál, mind az elektromos áramnál mintegy 30-40 százalékos növekedés lesz az intézményfenntartó önkormányzatoknál; ha ezt is figyelembe vesszük, gyakorlatilag szinte kilátástalan az önkormányzati rendszer finanszírozása, de a továbbiakban még visszatérek erre.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  393  Következő    Ülésnap adatai