Készült: 2020.01.23.03:02:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2007.11.13.), 361. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  361  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Wiener képviselőtársammal vitatkoznék abban, hogy ki mit manipulál. Ha megnézzük a jövő évi inflációs elképzeléseket, arra 4,5 százalékot tervezett a kormány a költségvetésben, ön által is most a jelen pillanatban 6-7 százalékos infláció van. Hát akkor kérdezem én, hogy hol a manipuláció. De a manipulációkkal kapcsolatosan továbbmennék. Akkor meg kell nézni az önkormányzatok bevételeit a 2008-as évre. A költségvetés úgy mutatja, hogy a jövő évre mintegy 13,8 százalékos mértékben fog növekedni az önkormányzatok saját bevétele. Ez abszolút irreális egy önkormányzati gyakorlatot ismerő személy, illetve honatya részére.

Részletezném ezeket a bevételeket. Ez nem más, mint az illetékbevétel az egyik tényező, a másik a helyi adó, a harmadik a térítési díjak. Az illetékbevételek mintegy 13,8 százalékos növekedése a 2008-as évre, tisztelt képviselőtársaim, önmagában lehetetlen egy ilyen pangó ingatlan kereslet-kínálat mellett (Babák Mihály: Kész átverés show!), tehát gyakorlatilag ez egy szemfényvesztése a kormánynak, és gyakorlatilag ezt akarja keresztülvinni a költségvetésen keresztül az önkormányzatok számára.

A helyi adók: a helyi adó bevételét hogyan lehet 13,8 százalékkal emelni? Majd egy későbbi kétpercesemben szeretnék kitérni arra, hogy át kellene gondolni az adóerő-képesség szabályozását. Az rendben van, hogy azok az önkormányzatok, amelyek megtehetik, legyenek szolidárisak a többi önkormányzattal, és egyenlő mércével kell majd mérni az önkormányzatokat, és ennek a mértékét, ennek az arányát jelentősen meg kell változtatni, de később erre visszatérnék.

A másik pedig a térítési díjak. Kérdezem én: lehet-e 13,8 százalékkal megemelni a térítési díjakat a szociális ágazatban, az iskolák esetében? Ez olyan komoly szociális feszültségeket jelentene az önkormányzatok számára, hogy ezek vállalhatatlanok, de később ezt még folytatom.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  361  Következő    Ülésnap adatai