Készült: 2020.09.22.22:42:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

322. ülésnap (2013.11.11.), 62. felszólalás
Felszólaló Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁBINÉ SZOTTFRIED GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozókról történő gondoskodás minden család számára fokozott odafigyelést, az erőforrások összpontosításának szükségességét jelenti. Az állandó gondozási feladatokat a család általában csak akkor tudja ellátni, ha a család egy tagja felhagy keresőtevékenységével. A munkaerőpiacról történő kilépés és otthonmaradás esetén viszont a család jövedelmi helyzete nagymértékben romlik, és a gondozás megszűnésekor a munkaerőpiacra történő visszatérés esélyei csekélyek. Mint tudjuk, a hozzátartozó ápolásának időszakára az ápolást-gondozást végző személy ápolási díjban részesülhet. Az ápolási díj éppen emiatt egy olyan jövedelempótló ellátásnak tekinthető, amelyen az arra jogosult családok mindennapi megélhetése is múlhat.

Az elmúlt években az ország gazdasági helyzete sajnálatosan nem tette lehetővé az ápolási díj rendszerének továbbfejlesztését vagy az ellátás összegének megemelését, így mára a társadalmi igénnyel összhangban időszerűvé vált e támogatási rendszer felülvizsgálata. Az ápolási díj jelenleg két jogcímen, háromféle támogatási összeggel nyújtható. Alanyi jogú alapösszegű támogatás illeti meg azokat, akik állandó és tartós gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos vagy 18 év alatti tartósan beteg hozzátartozójuk gondozását végzik, míg emelt összegű támogatásban részesülnek a fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos hozzátartozóik ápolását, gondozását végző családtagok. Az ellátás alapösszege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, az emelt összegű ellátás pedig az alapösszeg 130 százalékával. Az ápolási díj másik jogcímét a települési önkormányzatok képviselő-testületei méltányossági alapon állapíthatják meg azon hozzátartozóknak, akik 18. életévüket már betöltött, tartósan beteg személy ápolását végzik. A támogatás e formájának összege az alapösszeg 80 százaléka. Az ellátások összege 2009 óta csak egyszer, átlagosan ezer forinttal emelkedett.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem ezért, hogy tervezi-e a kormány az ápolási díj összegének emelését és az ellátások szabályozásának módosítását. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai