Készült: 2020.09.24.06:21:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 8. felszólalás
Felszólaló Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:44


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁBINÉ SZOTTFRIED GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban a 2012. évi költségvetés általános vitájában számos véleményt, álláspontot ismerhettünk meg. Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy az egész Európát sújtó adósságválság veszélyt jelent Magyarország számára is. Hiszen a régi nyugati példaképek, akiket nem nyomorított meg a kommunista diktatúra, majd több évtizednyi szocialista uralom, még ők is gazdasági nehézségekkel küszködnek.

Nekünk is szembe kell néznünk a tartósnak látszó euróválság hatásaival annak ellenére, hogy az elmúlt évben végrehajtott gazdasági fordulatnak köszönhetően Magyarország sikeresen megkezdte az adósságcsökkentést. Ezért a 2012. évi költségvetés az ország egészének védelmét célozza meg, különös tekintettel arra, hogy a korábbi növekedési kilátások romlásának okai leginkább a külső sokkoló tényezőkben keresendők. A megfogalmazott célok a belső egyensúlyt és a külső stabilitást egyaránt szolgálják.

Az aktív korú személyek minél magasabb arányú foglalkoztatása nemcsak azt jelenti, hogy az embereket visszavezeti a segélyek világából a munka világába, hanem azt is, hogy javul a munkaerőpiac helyzete, bővül a háztartások fogyasztása. Társadalmi elvárás, hogy a szociális ellátórendszer erőteljesebben motiválja az egyéneket a munkaerőpiacra való visszatérésre, és el kell érni, hogy a jövőben kizárólag a valóban rászorultak számíthassanak a szociális háló védelmére. Itt hangsúlyozom, hogy a valóban rászorulók ellátásainak - például rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, ápolási díj és a többi - forrásait a törvényjavaslat változatlanul biztosítja.

A nyugdíjrendszer a saját lábán fog állni, az ellátás nem keveredik a szociális ellátási formákkal. Így a nyugdíjrendszer biztonságosan tud működni, és garantálható a nyugdíjak értékállósága. Az egészségügy saját lábra állításával sem lehet tovább várni, hiszen csak így lehet fenntartani a rendszer működését, az ellátás biztonságát. Azt hiszem, senkit sem kell arra emlékeztetni, hogy a megelőző ciklusokban milyen intézkedésekkel sodorták az összeomlás szélére az egészségügyi rendszert. Ennek eredménye az, hogy a betegutak kaotikusak, az intézmények adósságcsapdákban vergődnek, a szakemberhiány kezd drámai méreteket ölteni. Még a legóvatosabb számítások szerint is 250 milliárd forintot vont ki a szocialista kormány a szférából.

A 2012. évi költségvetés tervezetéből többek közt kiderül, hogy a kötelező védőoltások fedezete biztosított. A légimentés forrásai rendelkezésre állnak, a népegészségügyi, célzott szűrések támogatása lehetővé teszi a feladat ellátását, a koraszülött-mentési feladatok ellátásához a szükséges keret rendelkezésre áll, a határon túli magyarok egészségügyi ellátásának támogatására a forrás biztosított, biztosított a rezidenstámogatási rendszer és annak további bővítése.

A nemzet alapegységét adó családok számíthatnak lakásépítési támogatásokra, amelyek a jelzáloghitelük fizetésében 90 napon túli késedelemben álló, de a problémát megoldani kívánóknak is segítséget jelent.

Tisztelt Ház! Az országvédelmi költségvetés biztosítja, hogy az euróválság negatív hatásai ellenére egyetlen magyar család életében se következzen olyan fordulat, mint ami most Görögországban tapasztalható. A kormány mindenkin segít a jövőben is, a költségvetés biztosítja, hogy 2012-ben mindenki előbbre jut. Ehhez kérem tisztelt képviselőtársam támogatását. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai