Készült: 2020.08.12.09:22:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (2019.11.05.),  27-30. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:37


Felszólalások:   21-26   27-30   31      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. „Aktuális ügyek” címmel a Fidesz képviselőcsoportjából Halász János képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar gazdaságpolitika nagy utat járt be az elmúlt évtizedben. A 2010 óta eltelt kilenc évben először megteremtettük függetlenségünket, majd meg is védtük azt. Az előttünk álló évek legfontosabb feladata is ennek a nemzeti szuverenitásnak a megerősítése lesz. Ehhez egy erős és sikeres gazdaság kell, amihez egy önálló és határozott gazdaságpolitika vezet, amit az elmúlt években is folytattunk. Amióta hátat fordítottunk a balliberálisok rossz gazdaságpolitikájának, Magyarország egyre jobban teljesít.Szomorú itt, a tisztelt Házban hallgatni az ellenzék gazdasági ígérgetéseit, annak az ellenzéknek, akik a Gyurcsány és a szocialisták kormányzása idején tönkretették az országot, tönkretették a gazdaságot, és egymillió embert tettek munkanélkülivé. A sorozatos adóemelésekkel és megszorításokkal tönkretették a vállalkozásokat és a családokat, és megalázóan alacsony bérért dolgoztatták az embereket. Az alkalmatlanságukkal és felelőtlen pénzügyi politikájukkal veszélybe sodorták az ország pénzügyi stabilitását. Folyamatosan túlköltekeztek, megduplázták az államadósságot, és elveszítették a befektetők bizalmát. Felháborító, hogy most is azok ígérgetnek, akik alkalmatlanságukkal tönkretették az országot.

2010 óta vissza kellett fizetni az IMF-től és a Gyurcsány-Bajnai-kormány által az Európai Uniótól felvett hitelt. Ezután a nemzeti függetlenségünket több támadás érte; a rezsicsökkentés idején pénzügyi jellegű, majd 2015 és ’19 között többször próbálták kikényszeríteni, hogy megnyissuk a magyar határokat a bevándorlók előtt. Ezekkel a támadásokkal szemben mi minden alkalommal sikeresen védtük meg az országot.

Az elmúlt években a magyar gazdaság növekedése nemcsak kiemelkedően magas, hanem az Európai Unión belül az egyik legmagasabb, és a közép-európai térségben is élen járt. A Fidesz-KDNP kormányzása óta csökkennek az adók, emelkednek a bérek, 800 ezerrel többen dolgoznak, harmadára csökkent a munkanélküliség, és a magyar gazdaság teljesítménye több mint 25 százalékkal nőtt.

Azt a különbséget, ami a közép-kelet-európai országok növekedése és a magyar gazdaság mostani teljesítménye között van, a magyar gazdaságpolitika, a gazdaságvédelmi akcióterv biztosítja. A következő években minden forrást arra koncentrálunk, hogy erős magyar gazdaságot teremtsünk. Ez a feltétele annak, hogy továbbra is támogatni tudjuk a családokat, és megvédjük a nyugdíjak értékállóságát. A költségvetés stabil, a kiemelkedő gazdasági növekedés biztosítja a kellő fedezetet az év közben meghozott családtámogatási döntésekre is. A családvédelmi akciótervbe már több mint 65 ezren kapcsolódtak be.

(10.10)

Az akcióterv lépései együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amely már megérkezett a családokhoz. A családi otthonteremtési kedvezmény pedig már mintegy félmillió ember otthonteremtését segítette. Idén augusztus végéig 114 ezer család igényelte a támogatást. Az összeg eléri a 340 milliárd forintot, vagyis ennyivel kevesebbet kellett költeniük ezeknek a családoknak az otthonteremtésre. Tavaly mintegy 290 milliárd forintot hagytak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A magyar gazdaság jobban teljesít, cél, hogy a növekedés legalább 2 százalékponttal az uniós átlag fölött maradjon. Ennek érdekében elindítottuk a gazdaságvédelmi akciótervet, amely olyan területekre terjed ki, amelyek a magyar gazdasági növekedés szempontjából különösen fontosak. Ilyen a munkahelyteremtés, a kisvállalkozások, a turizmus, az építőipar, a mezőgazdaság. 2010 óta 800 ezerrel többen dolgoznak, és 12 százalékról 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség. Megbecsüljük a munkavállalókat, ezért a bérek növekedése idén is két számjegyű. A nettó átlagkereset 2010-hez képest 135 ezer forintról 239 ezer forintra emelkedett, ami 80 százalékos növekedést jelent. A nyugdíjasoknak is részesülniük kell a gazdasági eredményekből, ezért ismét van nyugdíjprémium, Magyarország történetében immár harmadjára. Idén minden eddiginél magasabb lesz ennek összege, és mintegy két és fél millióan részesülnek belőle. A magyar gazdaság továbbra is stabil, tovább csökkent a hiány és az államadósság.

A jövőben is meg kell védenünk a magyar gazdaság elért eredményeit, és a lassuló európai és világgazdasági környezetben is meg kell tartani az Unió átlagát 2 százalékkal meghaladó növekedést. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Az elhangzott napirend előtti felszólalásra a kormány nevében Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy felszólalásában ön is kiemelte, a magyar gazdaságban 2013-ban (Zaj.  Az elnök csenget.) megindult az elmozdulás egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezet irányába. A GDP-adatok is stabil szerkezetről tanúskodtak, mert a bővülés több lábon áll. Szinte minden szektor támogatta azt. Így Magyarország jó úton jár, hiszen a gazdasági növekedés szerkezete hosszú távon is fenntarthatóvá vált. Jóllehet a külső környezet kevésbé volt támogató, 2018 mégis kiemelkedően jó éve volt a magyar gazdaságnak, köszönhetően a belső növekedési motorok felpörgésének, amely az elmúlt időszakban megvalósított gazdaságpolitika, főképp a 2016 novemberében a kormány kezdeményezésére megkötött bér- és adómegállapodás eredménye.

Mindezeknek köszönhetően az egész évre vonatkozóan (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget) 5,1 százalékkal nőtt a GDP. A bővülés fenntarthatóságát a belső és külső egyensúlyi mutatók is megerősítik. A költségvetés GDP-arányos hiánya stabilan 3 százalék alatti, a háztartások megtakarítási rátája magas, az ország finanszírozóképessége egyaránt pozitív. A 2017-es, 4,3 százalékos emelkedést követően tavaly, 2018-ban is jelentősen tovább gyorsult a magyar gazdaság.

Az idei év első két negyedévében ez az adat tovább emelkedett. A növekedés üteme tovább lendült, bővült. A továbbra is kiugró ütemű növekedés többek között a következő tényezőkhöz köthető. Az első a kormányzati intézkedések, az adó- és bérmegállapodás, a „Versenyképesebb Magyarországért” program, a lakhatási támogatások és az állami beruházások. Ez összességében 1,6 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez.

A másik ilyen tényező a kedvezőbb foglalkoztatás és a bérfelzárkózás által támogatott lakossági fogyasztás bővülése. A harmadik az újonnan kiépült exportkapacitások. A negyedik ilyen tényező az uniós források hatékony felhasználása.

A felsorolt tényezők tükröződnek vissza a termelési oldal kedvező teljesítményén is. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően a megnövekedett kapacitásokkal rendelkező ipar, az év első felében tapasztalható alacsony külső kereslet és a gyengélkedő német ipari kibocsátás ellenére a második negyedévben is 4 százalékkal bővült.

2019 első féléve során 19 százalékos bővülés eredményeként összességében 4088 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, amely alapján a kiugró gazdasági növekedést is számottevő mértékben támogatták a beruházások. Ehhez a teljesítményhez a második negyedév 2400 milliárd forint összértékű összberuházással járult hozzá, ami 18,8 százalékos bővülést jelent. A beruházások lendületét mutatja, hogy az első negyedévhez képest 4,1 százalékos növekedést regisztráltak az idei második negyedévben is.

A beruházási aktivitás megugrásában a vállalkozások kapacitásbővítései mellett az új uniós forrásokhoz kapcsolódó fejlesztések felfutása is szerepet játszott. A legnagyobb, közel egyharmad súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházási aktivitása 2019 második negyedévében 30 százalékkal bővült. Kedvező, hogy részben a felfutó ingatlanfejlesztéseknek köszönhetően az ingatlanügyletek ágazati beruházásai 14,6 százalékkal, valamint a lendületet vett infrastrukturális fejlesztések eredményeként a szállítás, raktározás ágazat teljesítménye 19,7 százalékkal emelkedett a tárgynegyedévben. Stabil az államháztartás helyzete is. A költségvetési folyamatokat bevételi oldalról továbbra is a dinamikus gazdasági növekedéshez kötődő adó- és járuléktöbblet támogatta.

Tisztelt Országgyűlés! Az előző évek kimagasló gazdasági teljesítményére tekintve a növekedés folytatása is megalapozott, amely három pilléren nyugszik: a munkaerő-tartalékok kihasználása, a termelőkapacitású bővítési beruházások, valamint a hatékonyságot javító technológiai fejlesztések. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez biztosítja, hogy a jövőben is kiemelkedő, kimagasló gazdasági növekedés lesz Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   21-26   27-30   31      Ülésnap adatai